Στην επείγουσα ανάγκη να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου με άμεσες προσλήψεις από τους 10.000 επιτυχόντες των παρελθόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, αναφέρθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης: «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να περάσουμε από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Σχεδόν 10.000 επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ περιμένουν διοριστούν. Καταλαβαίνετε την αγωνία αυτων των υπάλληλων και με μεγάλη ικανοποίηση δηχθήκαμε την απόφαση της τρόικα να απαλύνει το 1 προς 5 σε 1 προς 1 . Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως μόλις γίνουν οι πρώτες αποχωρήσεις.», προσθέτοντας ότι ο κανόνας 1 προς 1 (μία πρόσληψη για μία απόλυση) θα εφαρμοσθεί κυρίως για αυτούς τους υπαλλήλους.
Όσον αφο0ρά τις 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014 και ειδικότερα τις 4000 φετινές, ο υπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων έως το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με την τρόικα κάνει λόγο για την αποχώρηση ενός μέρους των 4.000 μέχρι τον Ιούνιο. Επιβεβαιώσε πάντως, ότι σχεδόν το σύνολο των συεγκεκριμένων υπαλλήλων θα προέλθουν από το τις καταργήσεις ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Μέχρι τέλος Ιούνιου τα περιγράμματα των θέσεων
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχει τελειώσει ο αναλυτικός σχεδιασμός των τμημάτων και των θέσεων που προβλέπονται μετά από τις συγχωνεύσεις και τις συντομεύσεις, «να γίνουν, δηλαδή, τα περιγράμματα θέσεων, τα περιγράμματα καθηκόντων, τα περιγράμματα διαδικασιών.»
«Πιάσαμε το στόχο του 40- 50%»
Ο κ. Μανιτάκης είπε ότι κύριο θέμα της σημερινής σύσκεψης ήταν η προώθηση του κυβερνητικού έργου και όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε πλέον η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης του δημοσίου και πλέον δρομολογείται η δεύτερη φάση -η πιο κρίσιμη όπως τη χαρακτήρισε- η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών κατά 40% με 50% ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15% και ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, καθώς οι μελέτες θα πρέπει να εφαρμοστούν και να σχεδιαστούν οι νέοι θεσμοί.
Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο.
aftodioikisi.gr