Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΝΕΑΡΧΟΣ"



«ΝΕΑΡΧΟΣ: Πιλοτικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών ηλικίας 18 – 29 ετών»
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους νέους ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου και να διευκολύνει την απασχόλησή τους. Απευθύνεται σε απόφοιτους ΑΕΝ/Αξιωματικούς και σε ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων.
Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών σε πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ) και 5άμηνη πρακτική άσκηση επί πλοίου. Προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5.500 € για τους αποφοίτους ΑΕΝ/Αξιωματικούς και 4.500 € για τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ έχουν άνεργοι νέοι ναυτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΓΕΝΕ ή των Λιμενικών Αρχών, δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και έχουν τις εξής προϋποθέσεις:
-          Γεννήθηκαν από 1.1.1983 έως 31.12.1995
-          Διαθέτουν ναυτικό φυλλάδιο σε ισχύ
-          Να έχουν έξι (6) μήνες τουλάχιστον θαλάσσια υπηρεσία σε πλοίο συμβεβλημένο με το ΝΑΤ, ανεξαρτήτως σημαίας
-          Έχουν πιστοποιητικό βασικού κύκλου στα Σωστικά και Πυροσβεστικά Μέσα
-          Έχουν σε ισχύ ιατρικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το ν. 1131/81 (κάρτα υγείας)
-          Έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
-          Κατέχουν απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης
-          Οι αξιωματικοί να έχουν δίπλωμα ΑΕΝ/Πλοιάρχων ή Μηχανικών, δίπλωμα Οικονομικού, δίπλωμα Ηλεκτρολόγου
Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των ανέργων νέων ναυτικών, των προερχομένων από πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν παιδιά με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω. Επίσης στους προερχόμενους από οικογένειες με θανόντα λόγω ναυτικού ατυχήματος γονέα.
Οι ενδιαφερόμενοι για να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει, προκειμένου να αξιολογηθούν, να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».
Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος (πρώτη πρόσκληση) είναι η 22.04.2013. Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους (ωφελούμενους) και τους παρόχους θεωρητικής κατάρτισης είναι η 24.05.2013. Η ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων, μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την αξιολόγηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, θα γίνει στις 10.06.2013. Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνει τον Ιούλιο και πρακτική άσκηση προγραμματίζεται να αρχίσει τον Αύγουστο.
Το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης στοχευμένων παρεμβάσεων για την «Ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων» που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ δικαιούχος της συγκεκριμένης δράσης είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Το ΓΕΝΕ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης που αφορούν στους όρους και της προϋποθέσεις υλοποίησης του, στα τηλέφωνα: 2104524759, 210 4282790 και στο email helpdesk@generg.gr