Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΥΠ.ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ : ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ , ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



Αυτή τη στιγμή, στα ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία μπορούν να προσλαμβάνονται Έλληνες ναυτικοί με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά όχι και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ελληνική σημαία. Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε στο σύνολό του από τη Βουλή, το σχετικό άρθρο 19, που προέβλεπε ατομικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία και σκάφη αναψυχής, καταψηφίστηκε.
Με βελτιώσεις, αλλά και με περισσότερες διευκρινίσεις προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το υπουργείο Ναυτιλίας, προτίθεται να επαναφέρει στη Βουλή, μετά το Πάσχα, την πρόταση για τη δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων με ελληνική σημαία και στα σκάφη αναψυχής.

«Η διάταξη την οποία προώθησε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός, προέβλεπε ουσιαστικά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αφού αυτές τυπικά δεν ήταν σε ισχύ και την αντικατάστασή τους με ατομικές, που θα υπέγραφαν οι ναυτικοί που θα ήθελαν να απασχοληθούν και να εργασθούν στην ποντοπόρο ναυτιλία ως κατώτερο πλήρωμα» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος.
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, πάντως, διευκρίνισαν ότι η νέα πρόταση θα είναι αρκετά βελτιωμένη, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, για την απασχόληση περισσότερων άνεργων Ελλήνων ναυτικών, προσέλκυσης επιπλέον πλοίων στην ελληνική σημαία και εισροής χρημάτων στο ταμείο του ασφαλιστικού τους φορέα, του ΝΑΤ.
newsit.gr