Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΝΣΟΛΑ ΓΙΑ ΚΛΑΔΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ





Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, αναδεικνύει το ζήτημα της υπέρογκης οικονομικής επιβάρυνσης των οδοντιάτρων στις νησιωτικές περιοχές προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας των ακτινολογκών οδοντιατρικών μηχανημάτων.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, το κόστος για ένα οδοντίατρο που δραστηριοποιείται στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με έναν αντίστοιχο που δραστηριοποιείται στα αστικά κέντρα και στην ηπειρωτική χώρα.
Εκτός από το παράβολο που πρέπει να καταβληθεί στο ''ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ'' απαιτείται και μελέτη από ειδικό ακτινοφυσικό. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος ενώ πολλές φορές οι οδοντίατροι των νησιωτικών περιοχών είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν και το κόστος της μετακίνησης και διαμονής του ακτινοφυσικού που θα εκπονήσει τη μελέτη.
Ο κ. Κόνσολας ζητά να συνυπολογιστούν οι αντικειμενικές δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες και να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο, στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των ακτινολογικών μηχανημάτων, για τους οδοντιάτρους των νησιωτικών περιοχών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:
Αξιότιμο Κύριο Υπουργό Υγείας

           
ΘΕΜΑ: ''Υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση των οδοντιάτρων στις νησιωτικές περιοχές για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των ακτινολογικών οδοντιατρικών μηχανημάτων''

Κύριε Υπουργέ,

Το κανονιστικό πλαίσιο για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των ακτινολογικών οδοντιατρικών μηχανημάτων απαιτεί έγκριση από το ''ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ''.
Η συγκεκριμένη διαδικασία συνδέεται με παράβολο, συνολικής αξίας 175 ευρώ, ενώ πρέπει να συνοδεύεται και από ειδική μελέτη του χώρου του οδοντιατρείου, που πρέπει να έχει εκπονηθεί από ειδικό ακτινοφυσικό.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει νέο κόστος που ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.
Ιδιαίτερα, όμως, για τις νησιωτικές περιοχές, το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τους οδοντιάτρους που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές αφού είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα έξοδα μετάβασης και σε κάποιες περιπτώσεις και τα έξοδα διαμονής του ακτινοφυσικού που αναλαμβάνει να εκπονήσει τη μελέτη.
Για τους οδοντιάτρους των νησιών, το κόστος ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των ακτινολογικών οδοντιατρικών μηχανημάτων, μπορεί να κινηθεί αρκετά πάνω από τα 500 ευρώ, ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούν σήμερα.
Είναι σαφές ότι το κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών και των δυσπρόσιτων περιοχών και του δυσανάλογα υψηλού κόστους που καλούνται να καταβάλουν, για αντικειμενικούς λόγους, οι οδοντίατροι που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να ανανεώσουν αυτές τις άδειες.
Η σύγκριση, μάλιστα, του κόστους που καταβάλουν οι συνάδελφοί τους στα αστικά κέντρα, είναι άνιση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

 Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να επέλθουν αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των ακτινολογικών οδοντιατρικών μηχανημάτων, σε ό, τι αφορά στους οδοντιάτρους που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές.
Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους που απαιτείται σήμερα για να ανανεωθούν οι άδειες.

                                               

                                                 Ο Ερωτών Βουλευτής