Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών


Προβάδισμα 1,8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών
Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει το 19% έναντι του 20,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ επίσης με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%.
Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 21,4% έναντι 20,2% της ΝΔ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,2%, το ΚΚΕ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ με 5,6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,4%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με τα ποσοστά και των δύο να ενισχύονται κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση που παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, το 62,2% των πολιτών απορρίπτουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ στην ερώτηση αν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα πρέπει να οδηγήσει και σε εθνικές εκλογές, το 56,6% λέει όχι και το 41,6% λέει ναι.
Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι περίπου 6 στους 10 πολίτες βλέπουν θετικά την ύπαρξη μιας ενδιάμεσης δύναμης μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που 8 στους 10 θεωρούν ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα δεξιότερα από τη ΝΔ.
Θετικές γνώμες για μια συνεργασία των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές διατυπώνει το 30,4% των ερωτηθέντων.
Απαισιοδοξία και απογοήτευση
Σύμφωνα με τη μέτρηση, 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ζωή τους θα χειροτερέψει τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά και ότι η οικονομία της χώρας θα επιδεινωθεί.
Το 60,3% θεωρεί ότι η ζωή του θα χειροτερέψει μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ενώ το 22% πιστεύει ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μόλις το 14,2% ότι θα βελτιωθεί.
Για την οικονομία και τις προοπτικές της στο ίδιο χρονικό διάστημα, το 63,4% θεωρεί ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν,το 14,6% ότι θα παραμείνουν τα ίδια, ενώ το 19,3% πιστεύει ότι θα υπάρξει βελτίωση.
Στο ερώτημα για το πως κρίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, το 62% απαντά αρνητικά, έναντι του 31,5% που απαντά θετικά.
Αντίστοιχα, στο ερώτημα για το πώς κρίνουν οι πολίτες την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το 67,8% απαντά αρνητικά έναντι του 29,2% που απαντά θετικά.
Το 20,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί περισσότερο με τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, σε σχέση με το 18,9% που συμφωνεί με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, οι ΑΝΕΛ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,4%, η ΔΗΜΑΡ με 2,8%, το ΚΚΕ με 5,5% ενώ με κανένα κόμμα δεν συμφωνεί το 30,3%.
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας, πάση θυσία, στη ζώνη του ευρώ, τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία του 65,5% έναντι του 31,5% που δηλώνει αντίθετα.
Στο ερώτημα πώς θα καλύψει η Ελλάδα τις τυχόν νέες χρηματοδοτικές της ανάγκες στο μέλλον, το 2,8% δηλώνει «να πάρουμε δάνειο με βάση ένα νέο μνημόνιο», το 47% «να πάρουμε δάνειο χωρίς νέους δεσμευτικούς όρους», το 5,2% «να δανειστούμε από τις αγορές ανεξαρτήτως του κόστους» και το 32,7% «να μην αναγνωρίσει η κυβέρνηση το χρέος της Ελλάδας και να το εξαλείψει μονομερώς αποχωρώντας από την ευρωζώνη».
Σε ότι αφορά τις εκλογές και αν είναι η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 62,2% δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, έναντι του 36,3% που πιστεύει το αντίθετο.
Η πανελλαδική έρευνα της GPO για την εκπομπή του MEGA "Ανατροπή" διενεργήθηκε στο διάστημα 6, 7 και 10 Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων.

ethnos.gr