Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ :ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/3/2014 (ΣΗΜΕΡΑ), ΣΤΙΣ 20.30 μ.μ., ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/03  ΩΡΑ: 20.30

FRANCES HA

ΚΟΜΕΝΤΙ/ AΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ/ 2013/ 86΄

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 13 ΕΤΩΝ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΟΑ ΜΠΑΟΥΜΠΑΧ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΟΑ ΜΠΑΟΥΜΠΑΧ, ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΕΡΓΟΥΙΓΚ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΕΡΓΟΥΙΓΚ, ΜΙΚΙ ΣΑΜΕΡ, ΆΝΤΑΜ ΝΤΡΑΙΒΕΡ



Μια ονειροπαρμένη  27χρονης προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της, να ενταχθεί στην κοινωνία, και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη,  χωρίς σταθερή δουλειά, με ποικίλα αδιέξοδα, αλλά και με πολλά όνειρα και μεγάλη αισιοδοξία.

Έπειτα από επτά χρόνια όπου βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Δεσμοί Διαζυγίου», και με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καριέρες στο μοντέρνο ανεξάρτητο σινεμά, ο Νόα Μπάουμπαχ παραδίδει μια άκρως ευφορική ταινία, ένα ακαταμάχητα γλυκό και απολαυστικό φιλμ. Με μια ελαφρότητα, η οποία κρύβει πίσω της μια διεισδυτική ματιά πάνω στη διαδικασία ενηλικίωσης στη σύγχρονη μεγαλούπολη, περιγράφει με αφοπλιστική απλότητα τη γενιά των αυριανών τριαντάρηδων.
Ο Νόε Μπαόυμπαχ με το «Frances Ha» δίνει μια κινηματογραφική εκδοχή των αδιεξόδων της σύγχρονης νέας γενιάς της Νέας Υόρκης και όλων των νέων κατ' επέκταση, που βρίσκονται στο κατώφλι της ενηλικίωσης και προσπαθούν να αυτό-προσδιοριστούν. Όλο το φιλμικό κείμενο διαπνέεται από την αίσθηση του ανολοκλήρωτου τόσο στις ενέργειες, όσο και στις σκέψεις ή τα συναισθήματα.
Στη συγκεκριμένη ταινία οι αναφορές στο σινεμά του Γούντι Άλεν γίνονται αισθητές από την πρώτη στιγμή, τόσο στη θεματική όσο και στην αισθητική απόδοση του κινηματογραφικού εγχειρήματος. Ο σκηνοθέτης βάζει τους χαρακτήρες του να βρίσκονται σε καταστάσεις ανισορροπίας, γεμάτοι όνειρα, καλλιτεχνικές φιλοδοξίες ή πνευματικές ανησυχίες και να επιδίδονται σε αναλύσεις των σχέσεων και του κόσμου με χιούμορ και ενέργεια αστεία και μελαγχολική. Το «Frances Ha», επιπλέον, δανείζεται την αφηγηματική ελευθερία της γαλλικής νουβέλ βαγκ και οι συνεχείς διάλογοι μεταξύ των νέων με αέρα αυθόρμητο και ανεπιτήδευτο, θυμίζουν το σινεμά του Godard. Η ασπρόμαυρη εικόνα της ταινίας τονίζει τη γκρίζα, ξεπλυμένη μετριότητα όπως είναι και οι ημέρες της Frances.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στην καθηλωτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Γκρέτα Γκέργουιγκ, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία από Ενώσεις Κριτικών. Διαθέτει το παρουσιαστικό της καθημερινής νέας που μπορούμε να συναντήσουμε στο δρόμο και να γνωρίσουμε ανά πάσα στιγμή. Ερμηνεύει με αξιοπρόσεχτη φυσικότητα και φρεσκάδα το ρόλο της. Είναι μια αντι-ηρωίδα που μας παρασύρει σε έναν κόσμο αέρινο, χαρούμενο και συνάμα μελαγχολικό και όπου τελικά καταφέρνει να βρει τον εαυτό της και να προχωρήσει παρά τις αντιξοότητες.