Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ


vuthisi_tourkikou_poiou_sti_mukono_
Όταν το Τουρκικό φορτηγό πλοίο προσάραξε στη Μύκονο στήθηκε μια τεράστια και έχει επιχείρηση , αλλά οι δυσκολίες ήταν τεράστιες. Το πλοίο είναι πλέον μισοβυθισμένο από τη μεγάλη εισροή υδάτων.
Στο σημείο έσπευσε το ΠΛΣ του Λιμεναρχείου Μυκόνου το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και αδυνατούσε να παρέχει ουσιαστική συνδρομή.
Αμέσως το ΕΚΣΕΔ διέταξε να αποπλεύσει άμεσα το Ν/Γ από τη Σύρο και να σπεύσει στην περιοχή για την παροχή βοήθειας.
Το πλήρωμα του πλοίου το εγκατέλειψε με μια σωστική σχεδία ύστερά από τη διαταγή εγκατάλειψης που έδωσε ο πλοίαρχος όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και άρχισε το πλοίο να παίρνει επικίνδυνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ναυτικοί δεν γνώριζαν καν κολύμβηση, όσο περίεργο και αν ακούγεται. Εκείνη την ώρα κατέφθανε το Ναυαγοσωστικό από τη Σύρο και συντόνισε την εκκένωση του πλοίου και τη διάσωση των ναυαγών.
Άπαντες οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου για την παροχή πρώτων βοηθειών (λόγω συμπτωμάτων υποθερμίας).
Οι εναπομείναντες δύο (02), Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος, αρχικά παρέμειναν επί του πλοίου, με δική τους πρωτοβουλία, αναμένοντας οδηγίες της εταιρείας του πλοίου, αρνούμενοι να το εγκαταλείψουν, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις του Ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που ευρίσκετο στο σημείο. Ενώ το ελικόπτερο Super Puma είχε αποχωρήσει από το σημείο, παραμένοντας σε ετοιμότητα στη Μύκονο, επιδεινώθηκε απότομαη κατάσταση του πλοίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των δύο ναυτικών.
Τελικώς, Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος, παρελήφθησαν από Ελικόπτερο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που συνέδραμε στην επιχείρηση.
Tα πλάνα τραβήχτηκαν με ιδιωτική κάμερα από ΕΠΙΚ/ΣΤΗ ΛΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ. μέλος πληρώματος Ν/Γ και πολίτη από παρακείμενο σκάφος.

e-nautilia.gr