27/03/2014
Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Βουλής με επικεφαλής των Πρόεδρό της Gunther Krichbaum συμμετείχε χθες, ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η ίδρυση Οργανισμού Νεότητας Ελλάδος – Γερμανίας, η οποία, σύμφωνα με τον Βουλευτή, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του διαλόγου μεταξύ της νέας γενιάς των δύο χωρών.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος στην τοποθέτησή του επεσήμανε το γεγονός ότι οι οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη έχουν ως συνεπακόλουθό τους τη δημιουργία και κοινωνικών ανισοτήτων.
Ειδικότερα, ως προς τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο Κώστας Τριαντάφυλλος ανέφερε ότι μία από τις κύριες αιτίες είναι η λειτουργία των Τραπεζών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ανυπαρξία νέων χρηματοδοτήσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και το ύψος των υφιστάμενων επιτοκίων, συνιστούν ανασχετικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της αυξημένης ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Βουλευτής εστίασε στην αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης, παράλληλα με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ενός «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Εξαμήνου», προκειμένου να ελέγχονται οι Κυβερνήσεις σε σχέση με την επίτευξη των κοινωνικών στόχων και την πορεία των κοινωνικών δεικτών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας και με βάση αυτές τις αρχές πρέπει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να επιμεριστεί το τεράστιο βάρος που σήμερα σηκώνει η χώρα μας, ως η κύρια πύλη εισόδου από την Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία.
Τέλος, αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους «να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες εκατέρωθεν».