Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ -ΠΡΑΣΙΝΩΝ

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Γι αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξει και η Ελλάδα και η Ευρώπη. Αλλά να αλλάξουν με δημιουργικό τρόπο, προς το καλύτερο, με τη συμμετοχή των πολιτών. Θέλουμε πίσω το μέλλον μας. Θα το διαμορφώσουμε εμείς. Γι’ αυτό οι δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις και οι νέοι/ες πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο. Στις ευρωεκλογές το δίλημμα δεν είναι Σαμαράς ή Τσίπρας αλλά πώς θα διαμορφώσουμε το μέλλον μας, πώς θα λύσουμε τα τεράστια προβλήματα των πολιτών. Μόνοι/ες ή με αλληλεγγύη; Στα τυφλά, με οδηγό την οργή ή με δημιουργικότητα κι ενίσχυση της δημοκρατίας; Καταστρέφοντας το περιβάλλον, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό, κατεδαφίζοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, ή ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, μετασχηματίζοντας την οικονομία ώστε να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και αρμονικά με το περιβάλλον; Εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική και κοινωνική πρόταση. Γκρίζο οι άλλοι; Πράσινο εμείς! Λέμε στους πολίτες: Μην αφήσετε Ευρώπη και Ελλάδα, το σπίτι μας, στα χέρια τους.  Στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα, ψηφίζοντάς μας, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στις αλλαγές που απαιτούνται. Για μια ομοσπονδιακή, κοινωνική, αλληλέγγυα, οικολογική, δημοκρατική Ευρώπη με ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Για μια δημιουργική, κοινωνική, καινοτόμα, αλληλέγγυα, πράσινη, δημοκρατική Ελλάδα, με ανανεωμένους τους περιφερειακούς θεσμούς της κι ενισχυμένη την κοινωνία των πολιτών. Εμείς, οι ενεργοί πολίτες, είμαστε μέρος των αλλαγών που απαιτούνται», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, παρουσιάζοντας το πολιτικό στίγμα αλλά και τα πρώτα 18 ονόματα των συμμετεχόντων, ανδρών και γυναικών, στο ευρω-ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία.

Εννέα, από τους δεκαοκτώ υποψηφίους που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, συστήθηκαν στο κοινό, παρουσιάζοντας το πολιτικό στίγμα της κίνησης, αλλά και τις θέσεις και τις προτάσεις τους για έξοδο από την πολυδιάστατη κρίση.

Η Όλγα Θεοδωρικάκου, ενεργή στην κοινωνία των πολιτών και την προαγωγή των δικαιωμάτων, με διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές, επεσήμανε: «Η επιδιωκόμενη οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να είναι ένα συνεχές άλλοθι μίας διαρκούς κοινωνικής αδικίας, αδιαφορώντας αν αυτό συνεπάγεται την εξαθλίωση ανθρώπων και την καταστροφή της φύσης. Επείγει να ξεκινήσουμε εκ νέου από την αλληλεγγύη θέτοντας από κοινού τους πόρους μας, το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας. Πρέπει να υπερβούμε τη στείρα αντίληψη του κράτους ως μόνου καταλύτη των κοινωνικών αλλαγών και πολιτικών δράσεων. Απαιτείται η ενεργοποίηση των υγιών κοινωνικών αντιδράσεων στη βάση της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας. Προασπίζουμε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλέγμα αρχών και δράσεων στην κατεύθυνση της αειφορικής και βιώσιμης, πράσινης και κοινωνικής οικονομίας, της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας, με πυρήνα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Εμείς είμαστε η αλλαγή.»

Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, απόφοιτη φιλοσοφίας και λογοθεραπείας και επαγγελματίας τραγουδίστρια, υπογράμμισε: «Οι προτάσεις μας αφορούν σε μια Ευρώπη και μια Ελλάδα που δίνουν ευκαιρίες και ρόλους σε όλους και όλες, ιεραρχούν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως απόλυτες προτεραιότητες, ενισχύουν την υγεία και το δημόσιο σύστημα υγείας για όλες και όλους, μειώνουν τις διακρίσεις, βασίζονται σε μια κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη και καινοτόμα οικονομία, (ξανα)ανακαλύπτουν την ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία».

Η Μαρία Καλλή-Πίνιου, δερματολόγος, με διεθνή δράση σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων, τόνισε: «Οι δύο πυλώνες της πολιτικής οικολογίας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Σε μια εποχή που το περιβάλλον καταστρέφεται, η συζήτηση θα πρέπει να συγκεντρώνεται συνολικά στα δικαιώματα των  όντων. Το μεταναστευτικό αποτελεί τον εφιάλτη του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Έτσι πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητες. Γι’ αυτό συμμετέχω στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.»

Ο Βαλάσης Μάνος, αναλυτής προγραμματιστής στο χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης. Εθελοντής σε Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Νεολαίας και Κοινωνίας των Πολιτών, σημείωσε: «Δεν αρκούν ευχολόγια για να αλλάξουμε κάτι, αλλά πρέπει κι εμείς να προσπαθήσουμε, να μοχθήσουμε και να αλλάξουμε κι εμείς για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Είμαστε μια δύναμη που ασκεί ουσιαστική κριτική, στη βάση αξιών, σε όσα παράλογα και καταστροφικά συμβαίνουν σήμερα. Αλλά δεν μένουμε στην κριτική, διατυπώνουμε συγκεκριμένες, συνεκτικές προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Θέλουμε πίσω το μέλλον μας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφήσουμε άλλους να το διαμορφώσουν.»

Ο Μοάβια Αχμέντ, δημοσιογράφος με δράση στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά στα θέματα δικαιωμάτων μεταναστών και καταπολέμησης του ρατσισμού και ξενοφοβίας, τόνισε: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, προέρχομαι από τον χώρο των κινημάτων. Σε αυτή την σκληρή εποχή οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν. Η κοινωνία χρειάζεται όλους τους ανθρώπους. Είμαι άνθρωπος των ονείρων, με οδηγεί το όνειρο, το οποίο θέλω να κάνω πραγματικότητα. Να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, έχουμε δύναμη, πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε.»

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αριστούχος ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στην προαγωγή ψυχικής υγείας - πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών, δήλωσε: «Μπορεί να είμαι ιατρός, άτομο με αναπηρία, αλλά αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει να κοιτάμε την κοινωνία συλλογικά και να προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του συνόλου, ώστε να μην παραμελούμε τα μέλη της κοινωνίας. Χρειάζεται ποικιλότητα γι’ αυτό και συμμετέχω στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.»

Η Κάτια Λεμπέση, διευθύντρια των Εκδόσεων Κέδρος, με ενεργή δράση στο γυναικείο κίνημα, σημείωσε: «Η λύση στα προβλήματά μας δεν θα προέλθει από την διάλυση της Ευρώπη και την επιστροφή σε εθνικό απομονωτισμό και εγωισμό. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας σε μια εποχή που όλα καταρρέουν. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ξανά Έλληνας ευρωβουλευτής στην ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι πρέπει να συνεχίσουμε να εκφράζουμε την φωνή του Νότου και να συνδιαμορφώνουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.»

Ο Σταύρος Λιβάνιος, αναισθησιολόγος και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, υπογράμμισε: «Δουλέψαμε μέσα στο σύστημα υγείας χωρίς να θεωρούμε ότι η υγεία είναι εμπόρευμα, ούτε οι πολίτες απλώς χρήστες υπηρεσιών. Συστρατεύομαι σε αυτή την κίνηση γιατί είναι σημαντικό να προασπίσουμε τα θέματα υγείας. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ζει σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον. Το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί σημαντική ζημιά, με επιπτώσεις και στην υγεία και γι’ αυτό πρέπει να ενδιαφερθούμε.»

Κλείνοντας, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Έχουμε την κοινωνική εμπειρία αλλά και την γνώση από την συμμετοχή μας στους θεσμούς, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση, για να συμβάλλουμε στις βαθιές αλλαγές κι ανατροπές που απαιτούνται, για να σηκωθεί ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών που φέρνει λύσεις. Δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις ότι μόνοι/ες μας θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, δεσμευόμαστε, όμως, να συνεργαστούμε με την κοινωνία των πολιτών και να δώσουμε αγώνες με όλες τις δυνάμεις μας για να λύσουμε μαζί, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, τα προβλήματα. Αντιπροσωπεύουμε μια νέα αντίληψη για την πολιτική, μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.».

Η ονομασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ και οι τρεις πολύ σημαντικές λέξεις, Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, που την συνοδεύουν, δίνουν το πολιτικό στίγμα της νέας πράσινης κοινωνικής λίστας.

ΠΡΑΣΙΝΟΙγιατί μας εκφράζει περισσότερο η πολιτική ομάδα που μίλησε έγκαιρα και με λογικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Αλληλεγγύηγια να αλληλοστηριχθούμε και να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση.
Δημιουργίαγιατί η αλλαγή έρχεται μέσα από δημιουργικές ανατροπές και ρήξεις.
Οικολογίαγιατί η προστασία του περιβάλλοντος, η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομία.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι και υποψήφιες είναι:
Πάνος Γρέδης. Ειδικός σε  Διεθνείς Σχέσεις, Αναπτυσσόμενες Χώρες και Δημόσια Διοίκηση. Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης δραστήριος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες.
Μάνος Δασενάκης. Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος - Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών στον Σύλλογο Ελλήνων Ωκεανογράφων και την περίοδο 2007-2013 στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ωκεανογραφικών Ενώσεων. Σημαντική ερευνητική δουλειά σε ρυπασμένες θαλάσσιες περιοχές.
Ευγενία Δημοπούλου. Ιδρυτικό μέλος του γυναικείου συνεταιρισμού SYNAXIS με έδρα την Μαρωνεία Ροδόπης, μονάδα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής. Γεννημένη στην Γερμανία, επέστρεψε και ζει στην Ελλάδα.
Χρήστος Ζουμπουλίδης. Νομικός, με συμμετοχή στα κινήματα ελεύθερου λογισμικού και ψηφιακών δικαιωμάτων. Δραστήριος σε πρωτοβουλίες καταπολέμησης της φτώχειας και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη.
Νίκος Κάππας. Τραγουδοποιός και στιχουργός, δραστήριος σε περιβαλλοντικά θέματα. Επέστρεψε από Αυστραλία, όπου έχει γεννηθεί και σήμερα ζει στην Κω.
Ρούλα Καστρινάκη. Χανιώτισσα της παλιννόστησης. Πολύγλωσση. Aσχολείται με τον οικοτουρισμό στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Σπούδασε οικολογία στις κρητικές χαλέπες και θάλασσες.
Μιχάλης Μπονατάκης. Είναι καρδιολόγος στην Κίσσαμο. Ασχολείται με την προληπτική ιατρική στον τομέα των καρδιαγγειακών νόσων. Έχει συμμετάσχει στο φοιτητικό κίνημα 1973-1979 και στο κίνημα ειρήνης.
Μαρία Παναγιωτοπούλου. Με σπουδές στην δασολογία, το φυσικό περιβάλλον, την βιολογία και την οικολογία στην Ελλάδα και τη Σουηδία.  Με σημαντική επιστημονική δουλειά και δράση σε θέματα προστασίας υγροτόπων, καταγραφής και προστασίας της ορνιθοπανίδας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Σοφία Παπαχρήστου. Σκηνοθέτης και παραγωγός, με πολλά βραβεία. Μεταξύ άλλων σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας "Κοινωνική οικονομία, η εναλλακτική λύση".