Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με διαπαραταξιακή Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, χθες (12/3/2015) το μεσημέρι, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα που εντοπίζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας στα νησιά, τόσο σε επιστημονικό προσωπικό, όσο και σε επίπεδο λειτουργίας των νοσοκομείων, των ΠΕΔΥ, των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών Ιατρείων.
Οι εκπρόσωποι των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αγλαΐα Κυρίτση (βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή), Παναγιώτης Κύτελης, Νίκος Ταναΐνης και Παναγιώτης Προβέντζας, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Λήμνου, Κώστα Κατσιγιαννόπουλου αλλά και του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή Μυτιλήνης Γιάννη Ζερδελή, εξέθεσαν αναλυτικά τα ανοιχτά ζητήματα για κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου, από τον Αη-Στράτη έως τη Θύμαινα και τους Φούρνους και ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την αποκατάσταση βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, της εύρυθμης λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η διαπαραταξιακή Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου πήρε τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή Υπουργού ότι:
1. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα οργανωμένο πλαίσιο κινήτρων για τις νησιωτικές παραμεθόριες περιοχές
2. Για ακόμη μια φορά, επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη αποσύνδεσης και αυτονόμησης των νοσοκομείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα νοσοκομεία Λήμνου-Μυτιλήνης και Σάμου-Ικαρίας, η διασύνδεση των οποίων κατ επιταγή της μνημονιακής πολιτικής δημιούργησε πολλά λειτουργικά προβλήματα, χωρίς, μάλιστα, να προκύψει οικονομικό όφελος.
3. Την άμεση επίλυση της παράτασης της Θητείας του επικουρικού ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού έως τα τέλη του 2015, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μέσα στον ίδιο χρόνο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επιφυλάχθηκε, ωστόσο, για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων για τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικές θέσεις, τα οποία όπως είπε άπτονται των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η κάλυψή τους θα είναι και απόρροια της αναμενόμενης προόδου σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.
Επανέλαβε, τέλος, τη διαπίστωση ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας τελεί υπό πλήρη κατάρρευση, δεσμευόμενος ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο, την κοινωνία αλλά και τους επαγγελματίες της υγείας. 
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατής Κόρακας για λόγους Υγείας δεν παρέστη στη συνάντηση, ωστόσο, απέστειλε κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο και κατατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό.

emprosnet.gr