"Βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί" χαρακτηρίζει τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη - ως ατύχημα ή ό,τι άλλο - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων.
"Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές, μία ελληνική έξοδος θα ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της ΕΕ" τονίζει λέει ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας πως "πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο".
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, ο Τουσκ δήλωσε ότι ο ίδιος απέφυγε τις πιέσεις από πολλές πλευρές να συγκληθεί διάσκεψη για το θέμα της Ελλάδας επειδή εκτίμησε ότι θα εξελιχθεί σε μάχη μεταξύ των ηγετών Γερμανίας και Ελλάδας, κάτι που θα επιδείνωνε την κατάσταση.
"Μπορείτε να φανταστείτε χειρότερη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Θα ήταν ανώφελο", είπε και υποστήριξε πως η πολιτική των "άκρων" που ακολουθείται και από τις δύο πλευρές μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν θέλει, ήτοι την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη από ατύχημα, δηλαδή το περιβόητο Grexident.
Υποστήριξε πάντως πως παρά τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν "βλακώδης". "Αδιαμφισβήτητα θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν μπορώ να δω τίποτα θετικό σε μία τέτοια απόφαση. Βεβαίως, απειλούμαστε κάπως από το αποκαλούμενο Grexident. Όλη η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και δεν έχουμε χρόνο. Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε ένα τόσο βλακώδες σενάριο; Επειδή έχουμε υπερβολικά πολλά γεγονότα στην ευρωπαϊκή ιστορία που έγιναν από ατύχημα", δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

avgi.gr