Ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δημοσιεύει ότι για πρώτη φορά σε 40 χρόνια δεν παρατηρήθηκε άνοδος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το έτος 2014, με τη στασιμότητα αυτή να μην οφείλεται σε παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά κυρίως στην αλλαγή μοντέλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, η ΔΕΗ επιμένει με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδας 5. Η μονάδα αυτή, αρχικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ περίπου από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να διακόψει τη χρηματοδότηση νέων ανθρακικών μονάδων με εκπομπές μεγαλύτερες από 550 gr CO2/KWh. Η απόφαση αυτή αποκλείει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Πτολεμαΐδα V. Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες για το διάστημα κατά το οποίο η νέα μονάδα θα αρχίσει να λειτουργεί, δηλαδή από το 2020 και για τα επόμενα 30 χρόνια (τουλάχιστον). Η πρόσφατα αποφασισμένη αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών θα μειώσει δραστικά τα πλεονάσματα δικαιωμάτων εκπομπών, στα οποία και βασίζεται η οικονομικά βιώσιμη λειτουργία της νέα λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ.
Υπολογισμοί της ίδιας της ΔΕΗ αναφέρουν ότι, όταν το κόστος άνθρακα ξεπεράσει τα 30 ευρώ/τόνο, το φυσικό αέριο καθίσταται πιο συμφέρον από το λιγνίτη της Πτολεμαΐδας V. Οι επιπτώσεις υγείας από τον άνθρακα έχουν επιπρόσθετα άμεσο δημοσιονομικό κόστος και κόστος ευημερίας, ενώ οδηγούν ακόμα και την Κίνα να επενδύει σε πολύ καθαρότερους και προηγμένους σταθμούς άνθρακα και ΑΠΕ.
Η συνολική θεώρηση της επένδυσης θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και την επανάσταση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις ΑΠΕ θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον επερχόμενο, δραστικό μετασχηματισμό του υφιστάμενου μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως. Η κοινωνία των πολιτών θα επιλέξει να καταναλώσει την αποκεντρωμένη, καθαρή ενέργεια που θα παράγει η ίδια, με αποτέλεσμα οι ώρες λειτουργίας κεντρικών, γιγαντιαίων μονάδων σαν την Πτολεμαΐδα V να συρρικνώνονται μαζί με τα αντίστοιχα έσοδα τους.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Καλούμε τη νέα κυβέρνηση και το ΥΠΑΠΕΝ να επανεξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα της νέας μονάδας, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Η Πτολεμαΐδα V μπορεί να υποκατασταθεί από πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και το συνδυασμό ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».