Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αδειάζουν τα ταμεία, ενισχύονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μία εβδομάδα με ακόμα πιο έντονες ταμειακές δυσκολίες και με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών της χώρας να ενισχύονται για να επεκτείνουν τους ελέγχους τους και πέρα των δημοσιονομικών μεγεθών ξεκινάει σήμερα.
Από Δευτέρα έως και Παρασκευή θα πρέπει το Δημόσιο να αποπληρώσει περισσότερα από 2,5 δις ευρώ, την ώρα που τα ταμεία είναι σε οριακή κατάσταση. Το ποσό αυτό αφορά στην αποπληρωμή δύο δόσεων (μία Δευτέρα και μία Παρασκευή) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνολικού ύψους περίπου 950 εκατ. ευρώ και στην εξόφληση εντόκων γραμματίων 1,6 δις ευρώ. Και αμέσως μετά, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων στα τέλη Μαρτίου.
Ανεξαρτήτως των ταμειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, όμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών εντοπίζουν ένα επιπλέον χρηματοδοτικό πρόβλημα για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να είναι τελικά κατά 5 δις ευρώ περισσότερες από ότι υπολογιζόταν για φέτος, εξαιτίας δύο παραγόντων:
Πρώτον, από ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων που για το 2015 είχε προβλεφθεί να αποδώσουν 2 δις ευρώ έσοδα στον προϋπολογισμό.
Δεύτερον, από την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Αρχικά προβλεπόταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν φέτος 3% του ΑΕΠ ή κοντά στα 6 δις ευρώ. Εάν τελικά ο στόχος συρρικνωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ που επιδιώκει η κυβέρνηση, τότε το πλεόνασμα θα περιοριστεί στα 3 δις ευρώ και θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης τα 3 δις ευρώ που θα είναι η διαφορά με τον αρχικό στόχο.
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε την Παρασκευή και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η κουβέντα αναλώθηκε στην εξέταση της πορείας του προϋπολογισμού του 2014 μόνο, στον οποίο φαίνεται πώς το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί τελικά να είναι μικρότερο και από το 0,5% του ΑΕΠ που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται, ότι ο αρχικός στόχος ήταν να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Επίσης, από σήμερα οι δανειστές της χώρας θα ενισχύσουν τις τεχνικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα με στόχο οι έλεγχοι να επεκταθούν και στους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεταρρυθμίσεων.


kathimerini.gr