«Την επιστροφή των υπαλλήλων ΙΔΑΧ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, διότι είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών» και την «άμεση κάλυψη των αναγκών των περιφερειών σε προσωπικό, είτε με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, είτε με νέες προσλήψεις, ιδιαίτερα σε θέσεις, όπου διαπιστώνεται αδυναμία λειτουργίας των περιφερειών» ζητούν με το ψήφισμά τους από το 1ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Επιπλέον, ζητούν και καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών περί στήριξης του θεσμού, τη σταδιακή απόδοση των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στις περιφέρειες, την αναμόρφωση των κριτηρίων των ΚΑΠ και την άμεση άμεση σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Αυτοτελούς Εποπτείας ΟΤΑ, την εγκατάσταση των Ελεγκτών Νομιμότητας και τη θέσπιση θέσεων Βοηθών Ελεγκτών, ως πρώτης προϋπόθεσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των ελέγχων.
«Εκτιμούμε ότι η προτεινόμενη αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί και την ταυτόχρονη αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, διασφαλίζοντας την αναγκαία θεσμική, τεχνική και οικονομική υποστήριξή τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στην όλο και πολυπλοκότερη αποστολή τους και να αποκτήσουν στην τοπική κοινωνία το κύρος και την αξιοπρέπεια που απαιτεί ο θεσμικός ρόλος τους», σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι περιφερειάρχες.
Επιπλέον, οι περιφερειάρχες ζητούν:
- την παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο «Αθηνά» για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης πριν από τις τελικές αποφάσεις.
- την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τη μεταφορά των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες,
- τη συγκρότηση και λειτουργία των αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας των ΟΤΑ (Ν.3852/2010),
- τη συμμετοχή των Περιφερειών σε κοινά όργανα του ΥΠΕΚΑ, των Περιφερειών και των Δήμων που θα διασφαλίσουν έναν ενισχυμένο και ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στον αναπτυξιακό προγραμματισμό,
- τη διεύρυνση του ρόλου των Περιφερειών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014–2020,
την επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου (Ν.1622/86), που αφορά τον αναπτυξιακό προγραμματισμό σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τη ρύθμιση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Οι περιφερειάρχες εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που κατέθεσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Καραθανασόπουλος, παράταση της διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Αθηνά» για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Το προεδρείο απέρριψε αίτημα του εκπροσώπου της παράταξης «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο»Δημήτρης Τσουκαλάς, που πρότεινε πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η ΕΝΠΕ δε θα δεχθεί ενδεχόμενη κυβερνητική νομοθετική πρόταση για παράταση της θητείας των σημερινών Περιφερειακών Αρχών. Το προεδρείο υποστήριξε ότι η τότε Κυβέρνηση νομοθέτησε τα 3,5 χρόνια της πρώτης θητείας, η σημερινή κυβέρνηση ας πάρει τις τελικές αποφάσεις.
aftodioikisi.gr