Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ



Του Θανάση Λαμπρόπουλου

Το είπαν και το έκαναν και δεν ρώτησαν και κανέναν οι μέχρι σήμερα «προύχοντες», εκλεγμένοι ή μη ένστολοι οι παρατρεχάμενοι, εκεί στο ΥΝΑ στην Δραπετσώνα, και οσονούπω θα αναρτήσουν ταμπέλες οι πρώτες Ιδιωτικές Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, λες και δεν υπήρχαν ποτέ και δεν λειτουργούν σήμερα οι Δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ,από τις οποίες ως γνωστών κάθε χρόνο εδώ και πάνω από 100 χρόνια αποφοιτούν οι αξιωματικοί πλοίαρχοι και μηχανικοί, οι οποίοι καθ όλη την διάρκεια των σπουδών τους είτε στην Ύδρα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια Ανώτερη σχολή εμπορικού ναυτικού δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ ως δίδακτρα.

Και έρχεστε τώρα εσείς κύριοι της τρι-κομματικής γαλαζοπρασινοροζέ συγκυβέρνησης και καθ ύλην αρμόδιος υπουργός ο οποίος μάλιστα κατέχει την καρέκλα του ΥΝΑ με τη ψήφο των πολιτών της ναυτομάνας ακριτικής Χίου, και εκτελώντας πιστά τις εφοπλιστικές και όχι μόνο ορέξεις και απαιτήσεις, ή ακόμα και την εξόφληση «γραμματίων» κάποιων μεγαλοσχολαρχών βάζετε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας και ανοίγετε τις Ιδιωτικές Ναυτικές Σχολές.

Και δεν μπήκατε καν στο κόπο να ρωτήσετε τόσο την ΠΝΟ όσο και τις Πανελλήνιες Ενώσεις Πλοιάρχων και Μηχανικών αν ο ήδη βεβαρυμμένος με αυξημένη ανεργία χώρος της ναυτικής εργασίας σηκώνει και άλλους αξιωματικούς –ναυτεργάτες.

Και αντί να εκσυγχρονίσετε τις ήδη υπάρχουσες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού(ΑΕΝ), που σημειωτέον κακώς βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, και το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), εσείς κ. Μουσουρούλη θα βγάλετε και μερικές ακόμα χιλιάδες νέους μας στην ανεργία, και κατ επέκταση στην μετανάστευση.

Κι είναι σίγουρο ότι οι νέοι που θα εγγραφούν στις Ιδιωτικές πληρώνοντας μάλιστα και δίδακτρα, αφού αν μπαίνατε κύριε ΥΝΑ στον κόπο να διαβάσετε προσεκτικά τα επίσημα στοιχεία των δικών σας υπηρεσιών (ΓΕΝΕ) για την ανεργία σε πλοιάρχους και μηχανικούς θα το διαπιστώνατε ότι η «τράπουλα δεν χωράει άλλους βαλέδες».

Και ας σας λένε κάποιοι εκ των Ελλήνων εφοπλιστών ή ακόμα και επίσημα η ΕΕΕ διά στόματος του Προέδρου της ότι η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία δηλ. τα 3.428 εμπορικά πλοία όλων των τύπων και συνολικής χωρητικότητας περίπου 245.000.000 dwt παρουσιάζουν ελλείψεις αξιωματικών, και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο να ιδρυθούν και Ιδιωτικές Ναυτικές Σχολές. 

Η έλλειψη όντως υπάρχει αλλά όχι στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ και των ναυτιλιακών της Οργάνων στα ξένα εμπορικά πλοία, στα οποία ήδη «υπηρετούν» πολλοί νέοι Έλληνες αξιωματικοί (πλοίαρχοι και μηχανικοί ), καθώς και ο μικρός αριθμός κατωτέρων ειδικοτήτων.

Και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική ναυτιλία (ανάμεσά τους) και οι συνδικαλιστές οργανώσεις των ναυτεργατών μιλούν για τις ανεπαρκείς υποδομές και την ετεροχρονισμένη εκπαίδευση των ΑΕΝ για τις οποίες όμως δεν φταίνε οι σπουδαστές, και οι γονείς τους , οι οποίες σημειωτέων ανήκουν στην μεσαία τάξη και κάτω, και δεν έχουν κανένα μα κανένα περιθώριο να στέλνουν πλέον τα παιδιά τους σε Ιδιωτικές Σχολές. 

Αλλά εσείς της τρι-κομματικής Σαμαροβενιζελοκουβέληδων κυβέρνησης δεν έχετε πλέον τον «ΘΕΟ ΣΑΣ» και χωρίς καν να εξετάσετε ποιος γονιός είναι στην οικονομική θέση να πληρώνει σήμερα δίδακτρα για να σπουδάσει ο γιός ή η κόρη του καπετάνιου ή μηχανικού Ε.Ν προχωράτε στην Ίδρυση των Ιδιωτικών Ναυτικών Σχολών.

Και ουδείς γνωρίζει αν στη συνέχεια (βλέπεις τρώγοντας έρχεται η όρεξη)προχωρήσετε και στην ίδρυση ιδιωτικών κέντρων επιμόρφωσης (όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν, αφού τα «λεφτά είναι πολλά» και το ξέρουν όλοι όσοι επιθυμούν και πιέζουν τις εκάστοτε γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών.

Και βέβαια ανάμεσα σε αυτούς τους κυρίους-κυρίους που πιέζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και εσάς εκεί στο ΥΝΑ υπάρχουν και κάποια μεγάλα και τρανταχτά ονόματα της ελληνικής πλοιοκτησίας τα οποία όμως στα δεκάδες πλοία που τους ανήκουν υπάρχουν μόνο λιγοστοί Έλληνες ναυτικοί, ενώ η πλειοψηφία των πληρωμάτων τους είναι όχι Ευρωπαίοι ναυτικοί αλλά ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ και ως εκ τούτου οι μισθοί τους είναι τους είναι μικρότεροι και από αυτούς που προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας(ITF).

Πάντως ουδείς εκπρόσωπος των δύο Ενώσεων (πλοιάρχων και μηχανικών ), αλλά ούτε και η ΠΝΟ δεν δέχονται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν οι Ιδιωτικές Σχόλες σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΑΕΝ), ο εκσυγχρονισμός της οποίας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Πολιτείας και μόνο της Πολιτείας. 

Αλλά εάν οι Έλληνες εφοπλιστές θέλουν και άλλα στελέχη για τα χιλιάδες «κομμάτια» των εμπορικών τους πλοίων ας βάλουν ακόμα περισσότερο, ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους και ας δώσουν κάτι παραπάνω και ΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ περισσότερα που πάνε αλλά και που πήγαν τα χρήματα που έχουν δώσει τόσο για τον εκσυγχρονισμό των ΑΕΝ όσο και της ναυτικής εκπαίδευσης. 

Και όχι να απαιτούν την Ίδρυση Ιδιωτικών Σχολών οι οποίες το μόνο που θα προσφέρουν σε νέους θα είναι είτε η ανεργία είτε χαμηλόμισθη εργασία
.
Και για να είμαστε ρεαλιστές παραθέτουμε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κύριο Κωνσταντίνο Μουσουρούλη αλλά και σε κάποιους εκ των «δεξιών» του ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν άνεργοι πλοίαρχοι Α,Β,Γ τάξης ήταν 88, και οι μηχανικοί όλων των τάξεων 367, τον Οκτώβριο πλοίαρχοι όλων των τάξεων 763, μηχανικοί 329, τον Δεκέμβριο πλοίαρχοι 910, και μηχανικοί όλων των τάξεων 365, ενώ κύριε ΥΝΑ τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 δηλ. εφέτος, η ανεργία στους Έλληνες καπεταναίους όλων των τάξεων χτύπησε κόκκινο καταγράφοντας 935 ανέργους, ενώ στους μηχανικούς η δική σας καταμέτρηση και καταγραφή για την ανεργία έγραψε συνολικά 357, αριθμός που δεν δικαιολογεί επ ουδενί την Ίδρυση Ιδιωτικών Ναυτικών Σχολών.

Όσο για την ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων το ΓΕΝΕ κατέγραψε για τον Απρίλιο του 2012 3.819 ανέργους τον Μάιο 3.455 άτομα τον Ιούνιο 3,270 άτομα τον Ιούλιο 3.165 άτομα τον Αύγουστο 3.166,τον Σεπτέμβριο 3.288, τον Οκτώβριο 3,724 άτομα, τον Νοέμβριο 4.046,τον Δεκέμβριο 4.355 Έλληνες ναυτικούς και τον Ιανουάριο του 2013 ο αριθμός των ανέργων Ελλήνων ναυτικών είναι σύμφωνα με το ΓΕΝΕ 4.438 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΝΟ ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται.

Και ενώ οι θλιβεροί αριθμοί της ανεργίας συνεχώς αυξάνουν επικίνδυνα για τους εναπομείναντες Έλληνες ναυτικούς ΕΣΕΙΣ εκεί στο κτήριο της Δραπετσώνας ΑΛΛΟΥ ΤΥΡΒΑΖΕΤΕ, και βάζετε υπογραφή σας φαρδιά –πλατιά για το οριστικό «ξεκλήρισμα» της άλλοτε μεγάλης Οικογένειας των Ελλήνων Ναυτικών.

ΕΛΕΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ….




zougla.gr
e-nautilia.gr