Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΧΙΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ; - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΠΡΩΪΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ HORECA




  
Παρουσίαση «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο», στην 8η HO.RE.CA. ( 8 – 11 Φεβρουαρίου 2013)

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και του Επιμελητηρίου Λέσβου, στην κορυφαία και απόλυτα εξειδικευμένη επαγγελματική έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “8η HO.RE.CA. 2013” (8 – 11 Φεβρουαρίου 2013, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), όπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού» που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, παρουσιάστηκε το «Ελληνικό Πρωινό … στη Λέσβο». 
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Λέσβος μετά την εκδήλωση παρουσίασης του δικού της πρωινού, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2012 στη Μυτιλήνη, είχε επιλεγεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ως μία εκ των 8 περιοχών της χώρας, που εκπροσωπήθηκαν με δικό τους stand εντός του ενιαίου περιπτέρου του Ξ.Ε.Ε. στη HO.RE.CA. και παρουσίασαν για πρώτη φορά τα επιμέρους τοπικά πρωινά.
Οι άλλες επτά περιοχές, που στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν αναπτύξει το τοπικό σύμφωνο του δικού τους πρωινού και συμμετείχαν μαζί με τη Λέσβο στη HO.RE.CA., είναι η Κως, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Νάξος, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική. 
Στα εντυπωσιακά stands των 8 παραπάνω περιοχών, εκτέθηκαν τα προϊόντα τοπικών παραγωγών που υποστηρίζουν τα αντίστοιχα πρωινά, καθώς και τα εδέσματα – σκευάσματα (π.χ. ομελέτες, πίτες, γλυκίσματα, κ.α.) που περιλαμβάνονται στο πρωινό της κάθε περιοχής. Οι χιλιάδες εμπορικοί επισκέπτες της έκθεσης απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό – επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, όπως ιδιοκτήτες εστιατορίων, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, προμηθευτές, χονδρέμποροι – λιανέμποροι προϊόντων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας & τουρισμού, γευσιγνώστες – chefs, tour operators & τουριστικοί πράκτορες, κ.α., αλλά και το απλό κοινό που επισκέφθηκε τη HO.RE.CA, είχαν την ευκαιρία καθ΄ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, να γνωρίσουν τις τοπικές λιχουδιές της Λέσβου, όπως θα μπορούν να τις απολαύσουν στο πρωινό των ξενοδοχείων του νησιού, αναβαθμίζοντας την ταξιδιωτική τους εμπειρία. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την τοπική διατροφική παράδοση και το γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου, καθώς και για την ιδιαιτερότητα των προϊόντων και της κουζίνας του νησιού. 
Την πρώτη ημέρα της έκθεσης και μετά την τελετή των εγκαινίων από την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ακολούθησε η δεξίωση των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό stand του Ξ.Ε.Ε., όπου είχαν τοποθετηθεί καλαίσθητες ροτόντες – μπουφέδες με τα αντίστοιχα πρωινά των 8 περιοχών. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, η Υπουργός και οι λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι γεύθηκαν τα σκευάσματα της Λέσβου και των άλλων περιοχών, ορισμένα εκ των οποίων είχαν παρασκευαστεί επί τόπου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η καθιέρωση του τοπικού πρωινού στις ξενοδοχειακές μονάδες, αναμφίβολα αναβαθμίζει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας. 
Την Κυριακή το πρωί, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του «Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο», προς τους προσκεκλημένους επαγγελματίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και στο κοινό της έκθεσης. Η εκδήλωση περιλάμβανε: α) Παρουσίαση του μπουφέ με το «Ελληνικό Πρωινό Λέσβου», όπως αυτό διαμορφώθηκε από την τοπική Επιτροπή Λέσβου, β) προβολή video μικρής διάρκειας, με θέμα τη γαστρονομική Λέσβο, και γ) ημερίδα – συζήτηση για το Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού Λέσβου. Την ημερίδα συντόνισε ο υπεύθυνος του project για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Πίττας, ενώ το μέλος της Τοπικής Επιτροπής και στέλεχος της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή και του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη, τονίζοντας τη σημασία του Τ.Σ.Ε.Π. για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της Λέσβου μέσα από το πρωινό της. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών κ. Καίτη Μεσσηνέζη – Πλατσή, παρουσίασε την παραγωγική φυσιογνωμία της Λέσβου, αναλύοντας με λεπτομέρεια τις χαρακτηριστικές κατηγορίες των προϊόντων του νησιού. Τέλος η εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και μέλος της Τοπικής Επιτροπής κ. Χρύσα Αντωνίου, μεταφέροντας και το χαιρετισμό του Προέδρου κ. Περικλή Αντωνίου, ανέπτυξε διεξοδικά τη χρησιμότητα της διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τις διαδικασίες ένταξης του κάθε ξενοδοχείου στο Τοπικό Σύμφωνο. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ενώ παρευρέθηκαν και αρκετοί Λέσβιοι της Αθήνας, μέλη της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών και της Ο.Λ.Σ.Α., όπως ο Γραμματέας της δεύτερης, κ. Νεκτάριος Βακάλης. 
Εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου που είχαν αναλάβει το γενικό συντονισμό της παρουσίας της γαστρονομικής Λέσβου, την όλη συμμετοχή ενίσχυσαν ο μεγάλος χορηγός, ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES”, καθώς και η μεταφορική εταιρεία “ΕΦΑΜ. Α.Ε.”. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσωπική παρουσία, με την πλούσια προσφορά προϊόντων και την επιτόπια παρασκευή εδεσμάτων, των επιχειρήσεων: α) Σαμιώτης Κώστας: Εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων & γλυκών, β) Βασιλέλλης Ιγνάτης: Γαλακτοκομικά & τυροκομικά προϊόντα, και γ) Αλεξανδρής Πάρις: Λουκάνικα Λέσβου. 
Οι 26 επιχειρήσεις του νησιού που έχοντας συμμετάσχει στην πρώτη εκδήλωση της Μυτιλήνης, πλαισίωσαν και το ενιαίο stand της Λέσβου στη HO.RE.CA., συμβάλλοντας παράλληλα στην αποτελεσματική προώθηση του νησιού, καθώς και των προϊόντων – σκευασμάτων – εδεσμάτων που μπορούν, είτε να προσφερθούν απευθείας σ’ ένα μπουφέ λεσβιακού πρωινού, είτε να το υποστηρίξουν έμμεσα, ήταν:

1. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. 
2. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΡΑΣ. 
3. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΩΜΑΤΟΥ. 
4. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ. 
5. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ. 
6. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΡΙΣ: ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΛΕΣΒΟΥ.
7. ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΜΕΡΟΠΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. 
8. ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ ΙΓΝΑΤΗΣ: ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 
9. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 
10. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ. 
11. ΓΛΙΓΛΗΣ Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
12. ΓΡΑΜΜΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ & ΡΥΖΟΓΑΛΟ. 
13. “ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ ” ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΗ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΟΥ. 
14. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (Λ.Ε.Σ.Ε.Λ.). 
15. ΕΠΕΚ Α.Ε. – ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. 
16. ΖΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑΤΑ. 
17. KAΜΠΟΥΡΗΣ – ΚΛΑΒΑΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ. 
18. “ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 
19. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ. 
20. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ. 
21. “ΜΕΣΑΝΤΡΑ” ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ. 
22. ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΓΛΥΚΩΝ. 
23. “ΣΤΑΧΥ” ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΦΟΙ ΤΑΜΒΑΚΗ. 
24. “ΤΕΠΕΣ” ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ & ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ. 
25. ΤΡΙΖΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ: ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ. 
26. ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ. 

Υπενθυμίζεται ότι στόχος των Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού της κάθε περιοχής, είναι αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή – μεταποιητικό τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία. 
Μετά τον καθορισμό της τοπικής Επιτροπής Λέσβου πριν ένα περίπου χρόνο, ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων και τελικά διαμορφώθηκε το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο», το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα εδέσματα – σκευάσματα, που μπορούν να συμπεριληφθούν στο μπουφέ του λεσβιακού πρωινού:

1. Ροφήματα: Τίλιο, τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη. 
2. Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ: Κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι. 
3. Μέλι τοπικό & μαρμελάδες: Από τοπικά φρούτα εποχής. 
4. Πίτες: Αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες. 
5. Σούπες: Τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών. 
6. Ελιές – ελαιόλαδο: Ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι. 
7. Τυριά – γαλακτοκομικά: Λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα. 
8. Αλλαντικά: Τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά – ομελέτα. 
9. Φρούτα: Τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 
10. Γλυκά: Τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού. 

Μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Λέσβου στην 8η HO.RE.CA. 2013, θα ακολουθήσει εντατική επικοινωνία με όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες ένταξής τους στο Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού και στη συνέχεια να πιστοποιηθούν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να αναβαθμιστεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.