Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ




Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρακολουθεί και αξιολογεί έγκαιρα και συστηματικά, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πυροδοτούν ή τροφοδοτούν μεταναστευτικές ροές.

Είναι σαφές ότι με τη ραγδαία μείωση της εισόδου παράνομων μεταναστών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των μέτρων καταπολέμησης στην περιοχή, οι ροές μετακινήθηκαν και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Συρία αύξησαν τις πιέσεις στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας.

Ανάλογα, λοιπόν, προσαρμόζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι δράσεις. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει προβεί στη λήψη μέτρων που αφορούν στην αναδιάταξη και εντατικοποίηση των διεξαγομένων περιπολιών στο Ανατολικό Αιγαίο, με την αποστολή επιπρόσθετων πλωτών και εναερίων μέσων, καθώς και με την έμπρακτη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Frontex σε επιχειρησιακά μέσα και εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο της μικτής επιχείρησης «Ποσειδώνας – Θάλασσα», που διεξάγεται αδιαλείπτως κατά τα τελευταία έτη στη χώρα μας.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διακλαδικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της δια θαλάσσης παράνομης μετανάστευσης έχουν συγκροτηθεί δύο ομάδες: Η Ανώτατη Μικτή Επιτροπή υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ (με συμμετοχή ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ-ΕΛ.ΑΣ-Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.) και η Άτυπη Συντονιστική Ομάδα Υψηλού επιπέδου υπό την αιγίδα του ΥΝΑ (με συμμετοχή ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΕΛ.ΑΣ-Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.).

Στόχος των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών είναι η αποτελεσματική προστασία των θαλασσίων συνόρων, αλλά και η εξάρθρωση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων παράνομης μετανάστευσης, κυρίως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου τον τελευταίο χρόνο.

Όπως προκύπτει από στοιχεία συγκριτικής ανάλυσης της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., το ποσοστό συλλήψεων παράνομων αλλοδαπών, στην πλειοψηφία τους υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, καθώς και διακινητών που επιχείρησαν είσοδο από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση, κατά το πρώτο τρίμηνο έτους 2013, συγκριτικά με το αντίστοιχο έτους 2012.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών για το πρώτο τρίμηνο έτους 2013, ανέρχεται συνολικά σε 880 άτομα, από 31 που ανήρχετο κατά το πρώτο τρίμηνο έτους 2012. Όσον αφορά στον αριθμό των συλληφθέντων διακινητών, κατά το πρώτο τρίμηνο έτους 2013, ανέρχεται συνολικά σε 13 άτομα, από ένα που ανήρχετο το αντίστοιχο τρίμηνο έτους 2012.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε σχετικά: «Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θωράκιση και την αποτελεσματική προστασία των θαλασσίων συνόρων. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε τέσσερις ισοδύναμους πυλώνες: Τα εθνικά μέτρα επιτήρησης, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, τη διακλαδική συνεργασία και τη διεθνή συνεργασία. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες, αλλά και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ενωμένης Ευρώπης.»