Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΤΟ "ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ" ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΘ



Για τη μεγάλη «μάχη» των λιμανιών προετοιμάζεται η κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΘ που τοποθετείται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Τις προσεχείς ημέρες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να παρουσιάσει στην κυβέρνηση το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για το πρώτο εκ των δύο μεγαλύτερων φιλέτων – εκείνο του ΟΛΘ-, κάνει λόγο για πώληση του συνολικού πακέτου μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό (74,27%) σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται σε πρώτη φάση να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (γύρω στο 51%), και σε δεύτερη φάση, όταν το οικονομικό κλίμα θα είναι καλύτερο, να πωληθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του Δημοσίου που ελέγχει το Ταμείο ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.

Για το έτερο μεγάλο φιλέτο -εκείνο του ΟΛΠ- εξετάζονται δύο εναλλακτικές περιπτώσεις με βάση και το περίγραμμα που είχε παρουσιάσει προ μηνών το Ταμείο:

Η πρώτη αφορά στην παραχώρηση των επιμέρους δραστηριοτήτων του λιμανιού με συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την παροχή υπηρεσιών, ενώ η δεύτερη, αφορά στην ενιαία παραχώρηση (Μaster Concession) κάθε δραστηριότητας μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, και με παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας.




dealnews.gr