Τρίτη 9 Απριλίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ




Σε βάθος ενημέρωση για τη λειτουργία παράνομων αλλά και νόμιμων λατομείων για την εξόρυξη αδρανών υλικών και την εκτέλεση δημόσιων έργων στη Σάμο, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Υποδομών Κωνσταντίνο Χατζηδάκη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το νομό Σάμου, Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «οι δραστηριότητες αυτές γίνονται χωρίς αδειοδοτήσεις και συνήθως με την κάλυψη των υπηρεσιών που φέρουν την ευθύνη της επίβλεψης του έργου αλλά και του ελέγχου εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων του συνόλου του έργου».

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα παράνομα λατομεία τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν στις περιοχές Κούκουρα-Μερτζίκι του δ.δ. Παλαιοκάστρου και Καρμπόβολου του δ.δ. Πυθαγορείου, που λειτούργησαν από την κατασκευάστρια εταιρεία ΚΟΜΒΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με την ανοχή των τοπικών αρχών και χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες κατασκευής της Μαρίνας Πυθαγορείου.

Σε κανένα από αυτά δεν έχει αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον ή έστω να έχουν γίνει παρεμβάσεις από αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν ή από την Πολιτεία, για να εξαλειφθούν οι πληγές που άφησε το ανθρώπινο χέρι στη σάρκα της Σάμου, αφού δεν υπήρχε καμία νομοθετική πρόβλεψη προς τούτο.

«Έχει επιβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο ποινή για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων της άδειας λειτουργίας των λατομείων της Σάμου;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την καταβολή από τους έχοντες την εκμετάλλευση των λατομείων, «πράσινου τέλους» ύψους ένα τοις εκατό (1%) επί της αξίας των πωλούμενων προϊόντων το οποίο και θα  κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό  για περιβαλλοντικές δράσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

κ.κ. Υπουργοί,

Κατά καιρούς, στο νησί της Σάμου έχουν λειτουργήσει πολλά παράνομα (χωρίς δηλαδή την εφαρμογή της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας) λατομεία, για την εξόρυξη αδρανών υλικών και για τις ανάγκες εκτέλεσης δημοσίων έργων.

Συνήθως, τα λιμενικά έργα και τα έργα οδοποιίας απαιτούν μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών και οι θέσεις που επιλέγονται για την εξόρυξη του υλικού, βρίσκονται στον χώρο του εργοταξίου, για λόγους μεγιστοποίησης του κέρδους του εργολάβου.

Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το νομό Σάμου, Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου:

«Οι δραστηριότητες αυτές γίνονται χωρίς αδειοδοτήσεις και συνήθως με την κάλυψη των υπηρεσιών που φέρουν την ευθύνη της επίβλεψης του έργου αλλά και του ελέγχου εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων του συνόλου του έργου.

Πολλές φορές βέβαια, τα πράγματα υπήρξαν και πιο σύνθετα...

Τρανό παράδειγμα υπήρξε η κατασκευή τμήματος του οδικού άξονα Σάμου – Καρλοβάσου, στο τμήμα της περιοχής Τσάμπου Βουρλιωτών, όπου η εξόρυξη του υλικού συνδυάστηκε με την κατασκευή λιμενικών έργων.

Παρόμοια συμβαίνουν σήμερα και με την κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού της πόλης της Σάμου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα παράνομα λατομεία τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν στις περιοχές Κούκουρα-Μερτζίκι του δ.δ. Παλαιοκάστρου και Καρμπόβολου του δ.δ. Πυθαγορείου, που λειτούργησαν από την κατασκευάστρια εταιρεία ΚΟΜΒΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με την ανοχή των τοπικών αρχών και χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες κατασκευής της Μαρίνας Πυθαγορείου.

Με το ΦΕΚ 100/27-02-1995 καθορίστηκαν στο νησί της Σάμου Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε), κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923.
Σχετικά με τη λειτουργία των λατομείων στη Σάμο, με το ίδιο ΦΕΚ έχουν καθοριστεί τέσσερις (4) λατομικές ζώνες, οι οποίες είναι οι εξής:

Αρκουδόλακας
Μαυρατζαίων
Ψιλής Άμμου και
Κοντακαίϊκων, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα.

Σε κανένα από αυτά δεν έχει αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον ή έστω να έχουν γίνει παρεμβάσεις από αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν ή από την Πολιτεία, για να εξαλειφθούν οι πληγές που άφησε το ανθρώπινο χέρι στη σάρκα της Σάμου, αφού δεν υπήρχε καμία νομοθετική πρόβλεψη προς τούτο.

Έτσι, μόνο ο χρόνος μπορεί να απαλείψει τα σημάδια αυτά...

Τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν στο νησί 5 νόμιμα λατομεία στις περιοχές : Πύργου (1), Μαυρατζαίων (1), Βαθέος (1), Πλατάνου (2).

Από αυτά, σήμερα εξακολουθούν και υπάρχουν 3 λατομεία, 1 στην Ανατολική Σάμο και 2 στην Δυτική (που ουσιαστικά ευρίσκονται στον ίδιο χώρο και αποτελούν μία εκμετάλλευση).

Αυτό της Ανατολικής Σάμου, στην τοποθεσία Κοκκινόβραχος Βαθέος, ευρίσκεται σε φάση αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, αφού η άδειά του έληξε από το έτος 2007, όπως και το ένα από τα δύο στην περιοχή Πλατάνου.

Στην με αρ. απόφαση 28/19-3-2010 της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου η κ. Πάτρα Κυριακού Προϊσταμένη της  Δ/νσης Ανάπτυξης της Ν.Α. τα μέλη ενημερώθηκαν ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν.1428/84 «η διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης των ιδιόκτητων λατομείων ορίζεται σε δεκαπέντε έτη και μπορεί να παρατείνεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 κάθε φορά για πέντε έτη»,  δηλαδή σύνολο είκοσι έτη.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν. 2115/93 «μπορεί με απόφαση Νομάρχη, μετά γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να παρατείνεται η ισχύς των ως άνω αδειών για πέντε έτη κάθε φορά, μέχρι συμπληρώσεως τριακονταετίας το πολύ, από το χρόνο χορηγήσεως των αρχικών αδειών.

Ύστερα από τα προαναφερόμενα, δεν μπορεί να χορηγηθεί παράταση των αδειών εκμετάλλευσης των λατομείων του νομού μας, παρά μόνο αν δοθεί χρονική παράταση ή παράταση μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων όπως θα ήταν το ορθότερο, με τροποποίηση του νόμου.»

Και με δεδομένη την εισήγηση της Προϊσταμένης (αρ. απ. 28/19-3-2010) με την οποία «δεν μπορεί να χορηγηθεί παράταση των αδειών εκμετάλλευσης των λατομείων του νομού μας, παρά μόνο αν δοθεί χρονική παράταση ή παράταση μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων όπως θα ήταν το ορθότερο, με τροποποίηση του νόμου».

Κατόπιν όλων αυτών που αναφέρει ο Πολιτευτής μας Γιώργος Γαρυφάλλου, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Ενεργοποιήθηκαν  διατάξεις  για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τα υπάρχοντα λατομεία της Σάμου;

2.Έχει επιβληθεί η προβλεπόμενη από το Ν.1650/1986 (ΦΕΚ 160Α/18-10-1986) ποινή για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων της άδειας λειτουργίας των λατομείων της Σάμου;
3.Έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία στο διάστημα από το 1993 έως σήμερα αυτοψίες, πόσες, τι αναφέρουν και γενικά ποια τα αποτελέσματα εκ του ελέγχου στα λατομεία της Σάμου;

4.Έχει  γίνει  στα λατομεία της Σάμου ανάκληση της άδειας εκμεταλλεύσεως και μη χορήγηση παράτασης;

5.Σε ποια λατομεία της Σάμου έχει δοθεί παράταση άδειας εκμετάλλευσης λατομείων με διαπιστωτική πράξη του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου;

6.Έχει γίνει καθορισμός λατομικών περιοχών στη Σάμο με σχετική Υπουργική Απόφαση;

7.Για τα λατομεία καταβάλλεται από τους έχοντες την εκμετάλλευσή τους «πράσινο τέλος» ύψους ένα τοις εκατό (1%) επί της αξίας των πωλούμενων προϊόντων το οποίο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό και τα ποσά του λογαριασμού διατίθενται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις. Πόσα χρήματα έχουν κατατεθεί από τα λατομεία της Σάμου στον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου;

8.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει δώσει, με νόμο, πενταετή παράταση στη λειτουργία των λατομείων του νομού Σάμου που η άδεια εκμετάλλευσης τους λήγει εντός του 2010 με στόχο την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε αδρανή υλικά;



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ