Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ Greek Shipping Hall of Fame





«Αξιότιμα μέλη της Ακαδημίας,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών φορέων,

Είναι εξαιρετικά τιμητική η πρόσκληση να παρευρίσκομαι και να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή τελετή εγκαινίων του Hall of Fame της Ελληνικής Ναυτιλίας και ευχαριστώ γι’ αυτό τους διοργανωτές. Η υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και της δημόσιας εικόνας της, και η διαφύλαξη των επιτευγμάτων της, είναι στόχοι πρακτικοί, αναγκαίοι και πολύ πιο χρήσιμοι από ανούσιες διακηρύξεις χωρίς, πολλές φορές, εχέγγυα απόδοσης. Συγχαίρω λοιπόν το Greek Shipping Hall of Fame για την υιοθέτησή τους.

Η σημερινή βραδιά δεν σηματοδοτεί μόνο την έναρξη του Hall of Fame. Απόψε αποδίδουμε τιμή στους πρώτους, τους άριστους, της ελληνικής ναυτιλίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, όλα αξιολογούνται κάτω από το μαύρο πέπλο της διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που, ασφαλώς, έχει αντίκτυπο σε μια ναυτιλία παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Ελληνική. Άλλωστε, στον απαιτητικό χώρο του διεθνούς εμπορίου η κρίση αυτή επηρεάζει και τα ιστορικά και πλέον καταξιωμένα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

Σε αυτό τον χώρο η φήμη, το κύρος και η διαπραγματευτική δύναμη της δικής μας ναυτιλίας παραμένουν αναλλοίωτες και ισχυρές. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε το γιατί θα πρέπει να μελετήσουμε τη ναυτική μας διαδρομή, από τη μυθολογία στην ιστορία.

Είναι σημαντικό για τις γενιές των Ελλήνων να τη γνωρίζουν. Να ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει Ελληνική «ναυτοσύνη». Από την Ελλάδα, του Ποσειδώνα, του Ιάσωνα και του Οδυσσέα, στη σημερινή Ελλάδα των επιφανών ναυτιλιακών παραγόντων. Η συμβολή της ναυτιλίας στο εθνικό προϊόν, το εμπορικό ισοζύγιο, την απασχόληση ασφαλώς μας γεμίζει περηφάνια και - υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες - μας δίνει ελπίδα.

Πίσω από τις επιδόσεις αυτές υπάρχει μακρά παράδοση και άνθρωποι που την αξιοποίησαν προσπαθώντας σκληρά. Άνθρωποι που υπερασπίστηκαν την ελληνική αξιοπιστία παντού όπου ταξιδεύουν τα καράβια τους. Άνθρωποι που νοιάζονται για τα προβλήματα του τόπου όπου γεννήθηκαν αυτοί και οι πατεράδες τους. Άλλοτε εμφανείς και άλλοτε αφανείς ευεργέτες της πατρίδας.

Και θα ήθελα αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μου. Καμιά φορά, μας παρασύρουν οι συνθήκες και ξεχνάμε να τους επιβραβεύσουμε. Σήμερα γίνεται μια αρχή γι’ αυτό. Αναγνωρίζουμε δημόσια το έργο τους και εγκαθιδρύουμε ένα θεσμό ειδικά γι’ αυτό. Για να τιμήσουμε τους διαπρεπείς Έλληνες της ναυτιλιακής πατρίδας μας. Παράδειγμα προς μίμηση στις επόμενες γενιές.

Κυρίες και κύριοι,

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν σχεδόν παράλειψη να μην υπάρχει στην Ελλάδα Shipping Hall of Fame. Οι θρύλοι του κινηματογράφου ζουν στο Λος Άντζελες, οι θρύλοι του αθλητισμού σε όλον τον κόσμο, οι θρύλοι της ναυτιλίας είναι Έλληνες. Ονόματα που άφησαν εποχή στον τομέα τους. Στη χώρα μας, αλλά όχι μόνο. Η ναυτιλία μας, όμως, και αυτό ίσως να διαφοροποιεί το «Hall of Fame» από τα άλλα, δεν είναι φόρος τιμής στο παρελθόν. Είναι ταυτόχρονα αναγνώριση στους Έλληνες που συνεχίζουν να πρωτοπορούν μέσα σε έναν σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό και ελπίδα για νέες σύγχρονες δάφνες.

Από τους Έλληνες της ναυτιλίας, τους πλοιοκτήτες αλλά και τους ναυτικούς μας. Όσο περήφανος αισθάνεται ένας Έλληνας όταν στο τελευταίο άκρο της γης γνωρίζουν για τον Ωνάση, άλλο τόσο υπερήφανοι είμαστε όλοι μας, όταν κοιτάμε τον άλλο ήρωα του Hall of Fame, τον Αφανή Ναύτη. Στην Άνδρο, στα Καρδάμυλα… όπου στέκει και χαιρετάει.

Φίλες και φίλοι,

H προσφορά σας είναι αδιαμφισβήτητη. Και σήμερα απαραίτητη περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τους διοργανωτές για την αποψινή βραδιά. Τον εμπνευστή της αρχικής ιδέας Nigel Lawry, ο οποίος αποδεικνύει κάθε φορά με τις πρωτοβουλίες του ότι έχει στα γονίδιά του την Ελλάδα και την ελληνική ναυτιλία, αλλά και όλα τα μέλη της Ακαδημίας για τη συνεισφορά τους στην υλοποίηση αυτής της αρχικής ιδέας. Δεν μένει παρά να ευχηθώ το Hall of Fame να γίνει θεσμός αντάξιος των εμπνευστών του και των αρχών που πρεσβεύει.

Σας ευχαριστώ.»