Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ



του Μιχάλη Ιατρίδη


Περισσότερο ελκυστική επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ανέρχονται σε 70 δις ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Πιo ελκυστική επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο«Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν ξεπεράσει, όπως όλοι ξέρουμε, τα 70 δις, η πλειοψηφία των οποίων όμως είναι χρέη παλιά κι αδύνατο να εισπραχθούν, θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε για λίγους ακόμα μήνες τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό το σύστημα» εξήγησε χθες η κα Βαλαβάνη.

Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της αναμορφωμένης ρύθμισης των 100 δόσεων;

-Αίρεται ο περιορισμός οροφής του ενός εκατομμυρίου, γεγονός που επιτρέπει σε μεγαλοοφειλέτες, όπως οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Υπολογίζεται, εξάλλου, ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έως 1 εκατ. ευρώ είναι 16 δις ευρώ.

-Το όριο οφειλής ως 15.000 ευρώ για να δικαιούται κάποιος το σύνολο των 100 δόσεων θα καταργηθεί

-Το ελάχιστο ποσό της δόσης αναμένεται να μειωθεί σε 50 ευρώ, ενώ, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, αυτό θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κατά το ήμισυ

-Δεδομένου ότι η ρύθμιση επανασχεδιάζεται αναμένεται ότι η ισχύς της θα επεκταθεί και μετά την 31η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει, σε δεύτερη φάση, την ένταξη στη ρύθμιση και των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θεωρώντας ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για μία τέτοια κίνηση. Και αυτό δεδομένου ότι ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι σήμερα συνολικά 198.000 πολίτες, από τους οποίους οι 168.000 με την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, υπό διακανονισμό είναι συνολικά απ’ όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δις, δηλ. λιγότερα απ’ όσα χρέη γίνονται ληξιπρόθεσμα σε διάστημα δύο μηνών.


zougla.gr