Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Από τους πρόχειρους διαγωνισμούς στο “e-catalogues” – Τι αλλάζει στις προμήθειες των δήμων


Νέο «διαυγέστερο» πλαίσιο για τους διαγωνισμούς των δήμων για ποσά κάτω των 60.000 ευρώ, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, περιγράφοντας την στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με τα έσοδα και τα έξοδα φορέων της.
Ειδικότερα αναφερόμενος ο κ. Μάρδας στα περιθώρια περιορισμού της σπατάλης ανακοίνωσε, σε ότι αφορά στους δήμους, ότι θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς κάτω από 60.000 ευρώ και θα γίνει χρήση ηλεκτρονικού καταλόγου. Αλλαγές, προανήγγειλε επίσης ο κ. Μάρδας και για διαγωνισμούς άνω των 60.000 ευρώ. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σε διαγωνισμούς πάνω από 60.000 ευρώ θα εξεταστούν διαδικασίες για να εξοικονομηθεί η σπατάλη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «διαπιστώνεται σπατάλη σε ότι αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν οι δήμοι. Ετοιμάζεται διαδικασία για διαγωνισμούς κάτω από 60.000 ευρώ γιατί με βάση αυτούς αγοράζονται προϊόντα σε διπλάσιες τιμές. Θα εφαρμοστεί διαδικασία ηλεκτρονικού καταλόγου. Αν δεν εφαρμόζεται η διαδικασία δεν θα παίρνουν χρήματα από το κράτος. Σε διαγωνισμούς πάνω από 60.000 ευρώ θα εξεταστούν διαδικασίες για να εξοικονομηθεί η σπατάλη».
Δεσμευτική μέθοδος
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα δοθεί αναλυτικότερα υπόδειγμα διακήρυξης, «που είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας,  προς διευκόλυνση των Φορέων. Η μέθοδος αυτή θα είναι δεσμευτική για όλους τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως και στους Φορείς, στους οποίους δίνουμε επιδοτήσεις ή εγγυήσεις».
Ο κ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία είπε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, «έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα». Επίσης θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία.


aftodioikisi.gr