Τη στενή συνεργασία Ελλάδας και ΟΟΣΑ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η φοροδιαφυγή τόνισαν στις κοινές τους δηλώσεις ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.
Συνεργασία Ελλάδας και ΟΟΣΑ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η φοροδιαφυγή προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία θα γίνει όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης εργαλειοθήκης που νομίζω έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δυο πλευρές αλλά θα γίνει με βάση τη λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε κατά την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας
«Ο κ. Γκουρία έρχεται για να συνεργαστεί και όχι για να υποδείξει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το ζητούμενο σήμερα στην Ευρώπη είναι η ανάπτυξη. Σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με λιτότητα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πέντε χρόνια αργότερα «η Ευρώπη βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλα της στασιμότητας και στη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, και αναφερόμενος στους υπερασπιστές της λιτότητας είπε ότι «αμυνόμενοι αποδίδουν την αποδίδουν στην απουσία των μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι πράγματι δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις και αντί για αναδιοργάνωση υπήρξε «αποδιοργάνωση».
O κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για την Ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Από την μεριά του, ο κ. Γκουρία σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ και το ότι ήρθα εδώ αποτελεί τη φυσική απόκριση ενός οργανισμού να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να εργαστούμε για την Ελλάδα».
Όπως είπε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να πούμε τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε για να ενημερώσουμε την κυβέρνηση τι κάνουνε οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή γιατί θα τα απειλούσε. Τέθηκαν ζητήματα αντίληψης όπως διαφάνεια, ακεραιότητα και η καταπολέμηση της διαφθοράς... Eίμαστε εδώ για να φέρουμε εργαλεία και μέσα για τις δημόσιες συβάσεις, για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και συγκάλυψης της διαφθοράς. Θέλουμε να συνεργαστούμε για να επανέλθει η ανάπτυξη».
Τέλος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι το μήνυμα του Οργανισμού «είναι ότι μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Κάποια μέτρα θέλουν χρόνο, δεν αποδίδουν αμέσως».
zougla.gr