Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο Κατρούγκαλος περιγράφει το νέο Δημόσιο: Αποκατάσταση αδικιών, νέα συστήματα αξιολόγησης & επιλογής προϊσταμένων, νέο μισθολόγιο αλλά και virtual ΚΕΠ (βίντεο)


Σκληρή κριτική στην «προηγούμενη πενταετία της αντιμεταρρύθμισης» αλλά και περιγραφή του νέου Δημοσίου που έχει στο μυαλό του ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περιείχε η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ο κ. Κατρούγκαλος αφού κατήγγειλε ότι την προηγούμενη πενταετία της αντιμεταρρύθμισης το κεντρικό σημείο ήταν οι 15.000 απολύσεις και μάλιστα με λογική «κυνηγιού κεφαλών» χωρίς αξιολόγηση δομών και προσωπικού, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας που έφερνε έσοδα στους δήμους («είναι σαν να θέλει να κάνει μία εταιρεία downsizing και να καταργεί το τμήμα εσόδων. Αυτό δεν είναι νεοφιλελευθερισμός αλλά παραλογισμός», είπε χαρακτηριστικά), προχώρησε στην αποτύπωση του νέου δημοσίου που θέλει να δημιουργήσει ο ίδιος «που δεν θα είναι πελατειακό και δεν θα εξυπηρετεί τη διαπλοκή», μέσα από συγκεκριμένα βήματα:
-Πρώτα απ’ όλα με την αποκατάσταση των αδικιών μέσω της ανάκλησης των απολυμένων της διαθεσιμότητας όπως είναι οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες. Όπως είπε θα προηγηθεί μία μίνι κινητικότητα στην οποία αν δεν βρεθούν θέσεις για όλους όπου υπάρχει ανάγκη σε τομείς του Δημοσίου που ταιριάζει με το εργασιακό τους προφίλ, οι απολυμένοι θα επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις
– Την αντικατάσταση αντισυνταγματικών ρυθμίσεων του πειθαρχικού δικαίου,  χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων από τα πειθαρχικά τους συμβούλια
– Τη θέσπιση ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στην επιλογή προϊσταμένων μόνο όταν έχει θεσπιστεί το νέο σύστημα («μόνον όταν έχει κατοχυρωθεί νομικά το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα προχωρήσουμε σε αντικαταστάσεις»)  και όχι όπως έκανε ο Κ. Μητσοτάκης που «διόρισε με προσωπική του απόφαση γενικούς διευθυντές και διευθυντές»
– Τη θέσπιση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης αφού πρώτα όμως «θα εξετάσουμε τις ανάγκες που καλύπτει κάθε υπουργείο από μηδενική βάση. Τότε θα προσδιορίσουμε το προφίλ των θέσεων και μετά θα διαμορφώσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης χωρίς τιμωρητικό κριτήριο αλλά για την επιλογή και επιβράβευση των καλύτερων», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι “οι θέσεις δεν υπάρχουν για να μισθοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά για να καλύπτονται συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας».
-Θεσμοθέτηση κινητικότητας η οποία όμως «δεν θα είναι φερετζές για απόλυση»
-Τη δημιουργία όσο είναι δυνατόν μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και όχι πρόσκαιρων που δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους
-Την αναβάθμιση του τρόπου κοινωνικού ελέγχου και λογοδοσίας μέσω της αξιοποίησης εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διασύνδεσης της «Διαύγειας» και με άλλες τράπεζες δεδομένων του Δημοσίου
-Την Αξιοποίηση ΚΕΠ με τη δημιουργία και virtual KEΠ, στα οποία η πρόσβαση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή
-Την θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου πιθανότατα από το 2016. “Υπάρχουν πολλές αδικίες. Δεν μπορούμε να τις αποκαταστησουμε τώρα αλλά με ένα νέο μισθολόγιο θέλω να ελπίζω την επομενη χρονια μέσα και από συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα άρει τις αδικίες”, είπε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi.gr