Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  
Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα αποδεικνύεται η διαπραγμάτευση που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους αφού τα τελευταία εικοσιτετράωρα  η αισιοδοξία διαδέχεται την αγωνία  και η ελπίδα την απόρριψη.  Ώρα με την ώρα, στιγμή τη στιγμή  τα πράγματα και οι συσχετισμοί αλλάζουν αφού ιδιαίτερα οι Γερμανοί  αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει να στείλουν  μήνυμα προς όλες τις πλευρές  ότι μέσα στα Ευρωπαϊκά όργανατίποτα δεν κερδίζεται εύκολα και ότι από αυτούς εξαρτώνται όλα… 
Έτσι ενόψει της σημερινού Eurogroup όπου εκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης θα καταθέσει το σχέδιο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την συμφωνία γέφυρα - το οποίο έχει προκύψει μετά και τις αλλεπάλληλες συνομιλίες  που είχε η Ελληνική κυβέρνηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το τι θα ακολουθήσει λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει καμία ενδιάμεση συμφωνία και κανένα χρονοδιάγραμμα παρά μόνο την πιστή εφαρμογή των μνημονίων. 
«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση» απάντησε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να αφήσει και ένα καρφί αναφέροντας «Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι μια, δυο, τρεις ημέρες θα περάσουν, αλλά την τελευταία στιγμή θα σου δώσω ότι θέλω και ότι και να γίνει θα το αποδεχθείς δεν διαπραγματεύεσαι». 
«Τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ να οργανώσουμε τα υπουργεία μας να μείνουμε με τις γυναίκες μας και να μας στείλουν με e-mail στην απόφαση τους» είπε αφήνοντας αιχμές. 
«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επέλθει ρήξη αλλά δεν θα αρνηθούμε να τη διανοηθούμε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «Στις Βρυξέλλες θα προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις, χωρίς καμία διάθεση τακτικισμού». 
Η απάντηση αυτή του Γιάννη Βαρουφάκη είχε πάντως και αποδέκτες στο εσωτερικό της χώρας και πιο συγκριμένα στο εσωτερικό του κόμματος του. Μετά την αρχική δήλωση ότι η διαπραγμάτευση αφορά το 30% του μνημονίου γιατί το άλλο 70  περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που σε ένα βαθμό είναι αποδεκτές από την Ελληνική κυβέρνηση υπήρξαν αντιδράσεις με κορυφαία αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη που δήλωσε ότι τα μνημόνια τελείωσαν. 
Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα ο Γιάννης Βαρουφάκης βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο του  Αμερικανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος  προειδοποίησε τη Γερμανία για την σταθερότητα της Ευρωζώνης η οποία εξαρτάται από την συμφωνία με την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  παρόντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνόδου της   G20 στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, εξαπέλυσε προειδοποιητική βολή στην Ευρώπη, σχετικά με τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. 
Επισήμως πάντως σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόφαση αφού η εκπρόσωπος του Eurogroup είπε ότι όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 16 του μηνός. Παρ όλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνει το πρώτο βήμα αναλύοντας  στους ομολόγους του το ελληνικό πρόγραμμα και μετρώντας εχθρούς και φίλους…

newpost.gr