Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Στρατούλης: Εγγυόμαστε ασφαλιστικό και συντάξεις – Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης (βίντεο)


Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων μέχρι το τελευταίο ευρώ, έδωσε ο Δ.Στρατούλης μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στη βουλή.
«Η κυβέρνηση δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για ασφαλιστικό και συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόσει, ήδη το κάνει, όσα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του e-mail Χαρδούβελη, για περιορισμό των συντάξεων, του ΕΚΑΣ και των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και για κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 έτη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο Δ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι θα αποκατασταθεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας ασφάλισης με κατάργηση των σχετικών νόμων.
Ακόμη ανακοίνωσε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή και κατάργηση των σχετικών ρυθμίσεων.
Επίσης διαβεβαίωσε ότι:
-Αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου 3863/2010 και 3865//2010.
-το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί και φέτος κανονικά
-καταργείται η «ρήτρα θανάτου» για τις επικουρικές συντάξεις με την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος  αλλάζοντας τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό τους
-θα υπάρξει διάλογος και ρυθμίσεις για τα ταμεία ενστόλων
-θα γίνουν σεβαστά όλα τα θεμελιωμένα σύμφωνα με νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα
-θα προχωρήσει σταδιακή αποκατάσταση της λεηλασίας στις συντάξεις.
Άλλα μέτρα:
-επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
-ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ με επιστροφή περίπου 200 υπαλλήλων που απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και προσλήψεις στα τμήματα ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή και την απονομή συντάξεων
-ολοκλήρωση της πληροφοριακής διασύνδεσης των ταμείων και των υπηρεσιών
-μείωση των 120 και 100 ενσήμων που προβλέπονταν για τη θεώρηση βιβλιαρίων σε 60 και 50 αντίστοιχα
-εξορθολογισμός σύνθεσης και λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας με στόχο το διάστημα αναμονής των ΑΜΕΑ να φτάσει στους 2 μήνες. Στο διάστημα αυτό τα ΑΜΕΑ δεν θα μένουν χωρίς σύνταξη, υγεία και περίθαλψη.
-αντιμετώπιση ασφαλιστικών προβλημάτων αυτοαπασχολημένων και ελεύθερων επαγγελματιών με αποποινικοποίηση των οφειλών, ρυθμίσεις οφειλών, ευνοϊκές ρυθμίσεις για χορήγηση βιβλιαρίων υγείας κ.α.
-360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς
-επαναφορά της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης
-καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής με ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και απλούστευση της σχετικής νομοθεσίας.



aftodioikisi.gr