Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Στον αέρα οι δηλώσεις της εφορίας - Κίνδυνος για τα έσοδα του 2015


Στον αέρα οι δηλώσεις της εφορίας - Κίνδυνος για τα έσοδα του 2015
Της Μαρίας Βουργάνα
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως έσοδα για να ενισχύσει τα σχεδόν άδεια ταμεία του Δημοσίου, η επιχείρηση «Φορολογικές Δηλώσεις» βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». Τα έντυπα της νέας φορολογικής δήλωσης ακόμη σχεδιάζονται, οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ακόμη δεν έχουν γραφτεί, ενώ ούτε οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν λάβει εντολή για να ξεκινήσουν να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις αποδοχές των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
Όλα δείχνουν ότι η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον νόμο η διαδικασία ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Πέρυσι τέτοιο καιρό, και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου, άνοιγε η ηλεκτρονική πύλη του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ «φόρτωναν» στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και τόκους καταθέσεων.
Στον αέρα οι δηλώσεις της εφορίας - Κίνδυνος για τα έσοδα του 2015
Φέτος παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν... ξεχάσει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα:
1. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των νέων ηλεκτρονικών φορολογικών εντύπων (Ε1, Ε2 και Ε3). Τα έντυπα επανασχεδιάζονται, καθώς έχουν προστεθεί πολλοί νέοι κωδικοί, ενώ είναι προσαρμοσμένα στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). Το νέο φορολογικό πλαίσιο έφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους καταθέσεων, υπεραξίας, ενοικίων, των εισοδημάτων των αγροτών, των παροχών σε είδος, των εισοδημάτων από την αλλοδαπή, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4172/2013 του νέου ΚΦΕ ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, το υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα δεν έχει έτοιμα τα φορολογικά έντυπα στα οποία θα δηλωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το περασμένο έτος.
Οι αλλαγές στα έντυπα 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βασικό έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί τουλάχιστον 20 νέοι κωδικοί που αφορούν κυρίως εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα (royalties) και μερίσματα. Επίσης στο έντυπο Ε1 έχει ενσωματωθεί η φορολογία των ναυτικών (από φέτος δεν θα υποβάλλουν το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο) ενώ όσοι φορολογούμενοι, κάτοικοι Ελλάδας, διατηρούν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και εισπράττουν τόκους καταθέσεων, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν στην εφορία την δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισοδήματα τόκων. Θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων στη δήλωσή τους και στο βαθμό που δεν τους έχουν εισάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν τον φόρο 15% επί των τόκων, με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Ορισμένοι από τους νέους κωδικούς του εντύπου Ε1 αφορούν στη φορολόγηση:
• Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή.
• Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης.
• Υπεραξίας από τη μεταβίβαση τίτλων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.).
• Εισοδήματα από δικαιώματα.
• Εισόδημα από ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες.
• Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τη σύσταση, αγορά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας. Συνεπώς θα προστεθεί ένας ακόμα κωδικός στον πίνακα 5.
2. Δεν έχει εκδοθεί η απόφαση βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να στέλνουν τα στοιχεία των αποδοχών των εργαζόμενων. Την ίδια απόφαση χρειάζονται και τα ασφαλιστικά ταμεία για να προχωρήσει η διαδικασία αποστολής των στοιχείων για τις συντάξεις.
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων και θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα δηλαδή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δυόμισι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα καθώς οι φόροι θα βεβαιωθούν μέσα στον Ιούλιο για να εισπραχθούν - σταδιακά - από τον Αύγουστο.
Τι θα δηλωθεί
Εχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα και μερίσματα. Επίσης έχει ενσωματωθεί η φορολογία των ναυτικών
Οσοι κάτοικοι Ελλάδας διατηρούν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και εισπράττουν τόκους καταθέσεων, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν στην εφορία την δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισοδήματα

imerisia.gr