Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Γερμανικές ναζιστικές αποζημιώσεις, εκπαίδευση και στρατός: Το κράτος «πήρε τ’ όπλο του»



Οι Oικολόγοι Πράσινοι με απορία, λύπη και οργή ενημερωνόμαστε για δηλώσεις που σχετίζονται με την εμπλοκή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μέσω προγραμματιζόμενων δράσεων του στρατεύματος, κάποιες από τις οποίες αφορούν διανομή εγκεκριμένων από το ΥΕΘΑ εντύπων ενημερωτικού χαρακτήρα ως μέσο «αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς, τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ελπίζουμε, ειλικρινά, οι δηλώσεις αυτές να έχουν παρερμηνευτεί ή παραποιηθεί. Η διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων της δημοκρατικής Πολιτείας μας δεν μπορεί να περνά μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε και μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι εποχές όπου ο στρατός και το σχολείο γίνονταν τα μέσα της πιο χυδαίας κι ανιστόρητης προπαγάνδας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ας αφήσουμε τα της ιστορικής επιστήμης στους ιστορικούς κι όχι σε όσους, οχυρωμένοι πίσω από το «έθνος» και το «εθνικό συμφέρον», καλλιεργούν επικίνδυνες νοοτροπίες και προσεγγίσεις.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Oι αλήστου μνήμης  γιορτές για την πολεμική αρετή των Ελλήνων δε γίνεται να δώσουν τη σκυτάλη της κρατικής προπαγάνδας στο στρατό και με το πρόσχημα της  “αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς” να επιτραπεί η πρόσβασή του στην εκπαίδευση» και συμπλήρωσε: «Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, Κ. Ήσυχε, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Να σταματήσει οριστικά η ‘εθνική διαπαιδαγώγηση’ μέσω της κρατικής προπαγάνδας. Σταματήστε να στηρίζετε την  εξωτερική πολιτική της χώρα στην εθνικιστική χειραγώγηση μέσω στρατού και εκπαίδευσης. Αν συνεχιστεί και ενταθεί αυτή η πρακτική θα εισέλθουμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς…»