Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Το κρίσιμο δίλημμα του κ. Τσίπρα


SIMON KENNEDY / BLOOMBERG
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Ο οικονομολόγος Ερικ Νίλσεν, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Goldman Sachs, έχει τη συνήθεια να αναλύει τα δεδομένα γύρω από την παγκόσμια οικονομία στο αγαπημένο του καφέ κοντά στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο. Τελευταία έκανε μια αναθεώρηση ορισμένων μελετών του και άλλαξε άποψη και για το θέμα της Ελλάδας. «Αν δεν θέλουν να παίξουν με τους κανόνες, όπως μου έδωσαν την εντύπωση τις τελευταίες εβδομάδες, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν». Κάπως έτσι απέδωσε την αλλαγή στη θέση του για την Ελλάδα, ενώ τόνισε σε σχετική έκθεσή του, «παρακαλώ λάβετε υπόψη πόσο δύσκολο ήταν να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα ένας βαθύτατα ευρωπαϊστής σαν εμένα».
Ο λόγος είναι το αίτημα που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να καταβάλει η Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο δείχνει πως στην Αθήνα «τρελαθήκανε». Αυτό σε συνδυασμό με εκείνο που αποκάλεσε «κραυγαλέα υποκρισία» και άγνοια περί των περιορισμών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καταδεικνύει πως πρέπει όλες οι πλευρές να ετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει το δίλημμα είτε να υπογράψει την οικονομική πολιτική που του ζητούν ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας είτε να αποδεχθεί μια έξοδο από την Ευρωζώνη και «μια σχεδόν βέβαιη κατάρρευση» της οικονομίας, επισημαίνει ο Νίλσεν. «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την πρώτη επιλογή, θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη δεύτερη, ώστε η έξοδος να γίνει όσο πιο συντεταγμένα γίνεται» τονίζει και προτείνει να τεθεί η επιλογή στην κρίση των ψηφοφόρων.
Μέχρι την περασμένη Κυριακή, ο Νίλσεν ήταν μάλλον πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Τον περασμένο μήνα ήταν αυτός που εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική κυβέρνηση ενέδωσε στην «πραγματικότητα» όταν συμφώνησε σε κάποιες παραχωρήσεις ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα διάσωσής της. Τον Ιανουάριο δήλωσε πως οι πρώτες διαπραγματεύσεις και η απουσία εξωτερικής στήριξης δεν ήταν τίποτε περισσότερο από «ένα ρίσκο της τελευταίας στιγμής».
Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι τώρα αρκετά ισχυρή για να διαχειριστεί μια αποχώρηση χώρας από την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Νίλσεν, αν τώρα η Ευρώπη επιτρέψει σε κάποια χώρα μέλος της να την παρενοχλεί ίσως «αυτό να είναι μεγαλύτερο ρίσκο από εκείνο που εγκυμονεί η απόφαση μιας χώρας-μέλους να αποχωρήσει».
Μια συντεταγμένη έξοδος θα απαιτεί και πάλι τη μετατροπή του χρέους που είναι σε ευρώ στο νέο νόμισμα της χώρας καθώς και την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου. Η κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών σε όλα τα εξωτερικά αιτήματα και η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 40%. Ενδέχεται να χρειαστεί έως και μια δεκαετία για να σταθεροποιηθεί και στο μεταξύ θα προκαλέσει μαζική εκροή μεταναστών από τη χώρα. «Εξακολουθώ να ελπίζω πως θα πρυτανεύσει η λογική στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας» επισημαίνει ο Νίλσεν και καταλήγει «αν όμως δεν συμβεί αυτό, η υπόλοιπη  Ευρώπη  πρέπει  να  χαράξει μια  γραμμή στην άμμο και η ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει τα  συμπεράσματά  της, να ρωτήσει τον λαό της και να προχωρήσει στις απαιτούμενες προετοιμασίες».


kathimerini.gr