Στις 24, 25 και 26 Απριλίου διοργανώνεται απ τον Δήμο Αϊβαλιού και τη Σχολή αναστηλώσεων που λειτουργεί στην εξαρτημένη απ’ το Πανεπιστήμιο του Μπαλίκεσίρ πόλη.
Με βάση την ατζέντα της ημερίδας, που τώρα διαμορφώνεται, κατά τα τρία τέταρτα των θεμάτων της θα γίνουν εισηγήσεις σχετικές με την αρχιτεκτονική του Αϊβαλιού απ’ τον καιρό των Ελλήνων και κατά ένα τέταρτο για τα οθωμανικά μνημεία της ίδιας περιόδου στη Λέσβο.

Προς τούτο ετοιμάζεται η αποστολή προσκλήσεων για να συμμετάσχουν στην ημερίδα ερευνητές και επιστήμονες, αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες απ’ το νησί μας. Η ημερίδα αυτή κατά κάποιο τρόπο είναι η συνέχεια της αντίστοιχης που έγινε το 2013 εδώ, με διοργανωτές το Επιμελητήριο και τη «Συνύπαρξη».
Πάντως η προσέγγιση στο θέμα του αρχιτεκτονικού πλούτου του Αϊβαλιού, μας φέρνει στο νου τον Αϊβαλιώτη αρχιτέκτονα Δημητρό Ψαρρό, ως τον άνθρωπο που αφιερώθηκε κυριολεκτικά για να τον καταγράψει και τον αναδείξει.
Δυστυχώς ο Δημητρός έφυγε απ τη ζωή, το δε έργο του παραμένει ακόμη στα συρτάρια του μορφωτικού ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας με την προσμονή της έκδοσής του!

emprosnet.gr