Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Capital.gr - ΚΟΛΑΦΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ποιοι είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες πολιτικής του νέου υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη γύρω από τον τομέα της ενέργειας; Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Λαφαζάνη, η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας αμφισβητεί τις «νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές», έχει δηλώσει ότι σταματά  όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, επιθυμεί την ενίσχυση του ρόλου και της ισχύος της ΔΕΗ και ταυτόχρονα επιδιώκει να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ.

Ποια είναι όμως η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης επί των ενεργειακών;

Το Capital.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας ζητώντας ένα πρώτο σχολιασμό των βασικών θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτές διατυπώθηκαν τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και σε άλλες παρεμβάσεις του κ. Λαφαζάνη.

Από τις απαντήσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ενέργειας προκύπτει ότι η Κομισιόν θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα ασυμβατότητας των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την επίσημη ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Ποια είναι λοιπόν τα σχόλια της Επιτροπής;
ΡΑΕ
Καταρχάς σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της Ενέργειας που εκφράζεται μέσω του θεσμικού πλαισίου που είναι γνωστό και ως τρίτο ενεργειακό πακέτο, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι «ως μέλος της ΕΕ, η  Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί πλήρως και στο σύνολό της την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Μια από τις βασικές θέσεις της ΕΕ βεβαίως αφορά στο ρόλο των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον της ΡΑΕ και έχει προαναγγείλει περιορισμό των αρμοδιοτήτων της, οι οποίες θα περάσουν υπό πολιτικό έλεγχο).

Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες αφού όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος «η Κομισιόν καταγράφει τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη ΡΑΕ». Ο ίδιος  ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ρητά ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή με εξουσίες και καθήκοντα τα οποία καθορίζονται με σαφήνεια από τις σχετικές οδηγίες. Ταυτόχρονα οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να ασκήσουν αυτά τα καθήκοντα».

Ο ίδιος δηλώνει ότι οι ισχυρές και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές αποτελούν προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες: «οι αποτελεσματικές και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του τομέα της ενέργειας και για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους του συμμετέχοντες στην αγορά και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής».

Ιδιωτικοποίησεις
Ξεκάθαρη όμως είναι η θέση της ΕΕ και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που τόσο από τον κ. Λαφαζάνη όσο και από άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Φλαμπουράρης, αποτελούν «κόκκινο πανί».

Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με την Επιτροπή η οποία θεωρεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup:

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αποτελούν μέρος μιας αναγκαίας διαδικασίας,  για την ευρύτερη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των οικονομικών δομών, που μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη μείωση του χρέους, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ρύθμισης των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων με σημαντικές βελτιώσεις της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες» αναφέρει επακριβώς στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία αυτή σύμφωνα με τα σχεδιασμό και όλες οι εν εξελίξει διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις στον ηλεκτρισμό;
«Για τον τομέα της ενέργειας, αυτό συνεπάγεται τόσο τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ανταγωνισμού. αλλά και την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα διασφαλίσει ότι επενδύσεις καίριας σημασίας για τη διασύνδεση των νησιών θα υλοποιηθούν με σημαντικά και απτά οφέλη για τους καταναλωτές, και θα παράσχει στους επενδυτές διαβεβαιώσεις ότι στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού» τονίζει ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Μονοπώλιο ΔΕΗ
Μπορεί η κυβέρνηση δια του κ. Λαφαζάνη να υποστηρίζει ότι η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της ΔΕΗ στην αγορά αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Κομισιόν, που χαρακτηρίζει τη θέση της ΔΕΗ δεσπόζουσα: «πρέπει να διασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ: η ύπαρξη της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά προμήθειας έχει επανειλημμένα υπάρξει αντικείμενο ελέγχου της Επιτροπής, η οποία υποστηρίχθηκε στην προσέγγισή της και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» αναφέρει ο εκπρόσωπος.

Όπως τονίζει μάλιστα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου ενέργειας, «οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν από τα υψηλότερα τιμολόγια ενέργειας στην ΕΕ».

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Αυτό σχετίζεται άμεσα με την αποτυχία της Ελλάδας να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή μια αποτελεσματική πολιτική που να επιτρέπει τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ενεργειακού τομέα», καταλήγει στην βαρύνουσας σημασίας παρέμβασή του για την ανοιχτή ενεργειακή ατζέντα των ενεργειακών θεμάτων, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας.


Πηγή:www.capital.gr