Αντίστροφη μέτρηση 5 ημερών ξεκινά από σήμερα για να «ξεκλειδώσει» το deal Αθήνας – Ευρώπης, ένα deal που διαμορφώνεται και πάλι με όρους σκληρού πόκερ από την πλευρά των πιστωτών.
Εταίροι και θεσμοί δείχνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους στην γραμμή της ασφυξίας και, με την κλεψύδρα της ελληνικής ρευστότητας να αδειάζει, κλείνουν κάθε «τεχνική» εναλλακτική δίοδο χρηματοδότησης: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει μεν το όριο του ELA για τις τράπεζες στα 71 δις αλλά απαγορεύει την αγορά κρατικών εντόκων με τα κεφάλαια αυτά, EuroWorkingGroup και EFSF κάνουν «μπαλάκι» το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή του 1,2 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την επίκληση «νομικού κενού» και σύσσωμοι οι θεσμοί διαμηνύουν πως η μόνη λύση για να έχει ρευστό η χώρα μετά τα μέσα Απριλίου είναι η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup.
Υπό το κλίμα αυτό, το Bloomberg μεταδίδει ότι η Αθήνα «πήρε προθεσμία» έως τη Δευτέρα για να παρουσιάσει την περίφημη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως το ελληνικό πακέτο θα κατατεθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η τακτική των δανειστών είναι καθαρή και, παρά την πολιτική γραμμή εξομάλυνσης Βερολίνου – Αθήνας, δείχνει ότι ο πιστωτικός εκβιασμός θα συντηρηθεί μέχρι τέλους προκειμένου να πιεστεί η ελληνική πλευρά για τις μέγιστες δυνατές υποχωρήσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Στίγμα επ’ αυτού έσπευσε να δώσει και ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δηλώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να αλλάξει όποια μέτρα επιθυμεί στη λίστα των μεταρρυθμίσεων αλλά, στο τέλος, οι αριθμοί και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι το ίδιο.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της πίεσης με ψυχραιμία αλλά και με επιφυλακτικούς τόνους: «Συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup προσθέτοντας: « Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα».
Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, είναι πλέον οριακά και η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup δεν μπορεί να γίνει πολύ πέραν της 3ης Απριλίου με δεδομένο ότι οι αντοχές των ελληνικών κρατικών ταμείων υπολογίζεται ότι φθάνουν περίπου έως τα μέσα του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές από Αθήνες και Βρυξέλλες, το ελληνικό Δημόσιο μετά την πληρωμή 1,7 δις ευρώ σε μισθούς και συντάξεις στο τέλος Μαρτίου δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί και στην αποπληρωμή της δόσης των 448 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Ο Απρίλιος είναι συνολικά σκληρός μήνας, καθώς πέραν του ΔΝΤ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο πρέπει να ανανεωθούν και έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δις ευρώ, εγχείρημα αρκετά δύσκολο μετά και το «απαγορευτικό» της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.
tvxs.gr