Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΕΕ ΚΑΙ ΕΚΤ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



--------------------------0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000111111111111111
ΕΕ: ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ  
ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ
Την ώρα που οι κυρίαρχοι της ΕΕ προσφέρουν ανέξοδα προς την ελληνική κυβέρνηση τσάι με συμπάθεια, την ίδια ώρα με περισσή κυνικότητα που συνοδεύεται με αγριότητα, σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας,με προφανή στόχο να πνίξουν κάθε υποκριτικό ίχνος ρευστότητας και να σπρώξουν τη χώρα σε χρεοστάσιο, ελπίζοντας ότι με την απειλή του τελευταίου θα την καθυποτάξουν στις απαιτήσεις τους.  
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ αύξησε ελάχιστα τον ΕLA προς τις τράπεζες, μόλις κατά 1,3 δις, και ταυτόχρονα προέβη σε ουσιαστική και ετσιθελική απαγόρευση στις τελευταίες να αγοράσουν έντοκαγραμμάτια του δημοσίου, προκειμένου να υποβοηθήσουν χρηματοδοτικά το ελληνικό δημόσιο.
Tην ίδια ώρα ο EFSF βάζει στο «ψυγείο» την επιστροφή των 1,2 δις ευρώ, που δικαίως διεκδικεί η κυβέρνηση.
Προφανής  στόχος των πιστωτών και του σκληρού πυρήνα των εταίρων της ΕΕ είναι να στραγγαλίσουν τη χώρα, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει άλλες επιλογές από το να υποταχθεί, αφού οι όποιες εναλλακτικές πολιτικές, οικονομικές και εξωτερικές επιλογές για τη χωραπροβάλλονται από τα κατεστημένα και όχι μόνο, κέντρα  ως δήθεν καταστροφικές.  
Δυστυχώς όσο περνούν οι βδομάδες και παρά τις φιλοφρονήσεις, ο κλοιός που έχουν προκαλέσει οιαποκαλούμενοι «εταίροι» γύρω από τη χώρα μοιάζει να στενεύει, ενώ η πρόκληση για την αναζήτηση νέων εναλλακτικών δρόμων γίνεται όλο και πιο επείγουσα και επιτακτική.
Το δίλημμα των πιστωτών υποταγή ή στραγγαλισμός της οικονομία δεν είναι καθόλου υπαρκτό. Η Ελλάδα έχει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους, πολύ προτιμότερους από την αναδίπλωση και πραγματικά ελπιδοφόρους για το μέλλον, παρά τις όποιες απολύτως προσωρινές δυσκολίες που παρουσιάζουν.
ΑΚΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΤΟΝ "ΠΑΓΟ" Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΤΟΥ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Στο πάγο φαίνεται πως μπαίνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα από τα χρήματα που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF.
Λίγο μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε: «Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επιστράφησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».
Στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινείται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπός του Martin Jaeger υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters πως δεν βλέπει λόγο αυτή τη στιγμή να αποδεσμευτεί στην Αθήνα το 1,2 δισ. ευρώ που κρατείται στον EFSF για χρήση αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
«Δεν βλέπω λόγο να αποδεσμευτεί», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα ως ασπίδα για τα stress test αλλά δεν χρειάστηκε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του EFSF που απαρτίζεται από τους υπουργούς οικονομικών. Μια τέτοια έγκριση πιθανότατα θα απαιτήσει εβδομάδες, καθώς κάποιες χώρες θα πρέπει να την περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.
Όπως υποστηρίζουν οι FT η Αθήνα κάλεσε την τηλεδιάσκεψη ελπίζοντας ότι θα συζητηθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης ως την Δευτέρα. Τα μέλη του EWG ωστόσο αρνήθηκαν να την εξετάσουν προτρέποντας την ελληνική πλευρά πρώτα να συζητήσει με τους θεσμούς.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ οι δυο πλευρές σημείωσαν πως υπάρχειπρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.
Όπως ανέφεραν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο ESM συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσειτις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.
Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της "20ης Φεβρουαρίου" συμπλήρωσαν οι πηγές.
Τι είναι το 1,2 δις ευρώ;
Η ιστορία που διηγούνται αρμόδιες πηγές για το 1,2 δισ. ευρώ είναι απλή. Το ελληνικό δημόσιοδανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά υπό μορφή ομολόγων του EFSF περιήλθαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Xρησιμοποιήθηκαν 40 δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία όμως το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ τα οποία είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων (π.χ. ΑΤΕ).
Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.
Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται απόφαση για την επιστροφή τους».
ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 71 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ELA
Από τα 69,8 στα 71 δισ. ανέβηκε το περιθώριο για άντληση ρευστότητας από τον ELA, μετά από απόφαση της ΕΚΤ. Απαγορεύει η κεντρική τράπεζα την αύξηση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.
Λίγο πάνω από 71 δισ. ευρώ αυξήθηκε το όριο του ELA  
Σε αύξηση του ορίου χρήσης του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης από την ΤτΕ ΕΛΛ -0,10%προχώρησε η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποφασίστηκε το όριο να αυξηθεί από τα 69,8 δισ. ευρώ λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ.  
Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την απαγόρευση στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια.  
Σε επικοινωνία που είχε το Euro2day.gr με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης υποστηρίχθηκε το εξής: «Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής. Ως κεντρικές τράπεζες η ΕΚΤ και η ΤτΕ ΕΛΛ -0,10% έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι επιπλέον έντοκα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως ενέχυρα. Ως επόπτες, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας συστήνουν στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους στο κρατικό χρέος για προληπτικούς λόγους. Και οι δύο αποφάσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση»


iskra.gr