Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΔΙΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Διορία ως την Δευτέρα να παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έχει πάει η κυβέρνηση η οποία εξειδικεύει τις προτάσεις της, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτήν την φορά θα πρέπει να είναι κοστολογημένες, να έχουν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και κυρίως να αποδώσουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Το Μαξίμου δεν θέλει να χαθεί το momentum της θετικής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, κάτι που φαίνεται πως επηρέασε θετικά αρκετούς ευρωπαϊκούς παράγοντες και από σήμερα ξεκινά νέες συσκέψεις για την κατάρτιση της περίφημης λίστα Τσίπρα η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα εμπεριέχει και μέτρα, για παράδειγμα στα φορολογικά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο θέμα του ΦΠΑ, αντικείμενο που προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς θεωρεί σχεδόν αναγκαίο να προχωρήσει σε αλλαγή των συντελεστών είτε με καθιέρωση ενός ενιαίου, είτε ακόμη με την εφαρμογή πέντε διαφορετικών συντελεστώναπό τους τρεις που υπάρχουν σήμερα.
Αγκάθι αποτελεί το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ζήτημα που δεν έχει κλείσει για το Μέγαρο Μαξίμου παρά το γεγονός πως έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξέφρασε «προσωπικές σκέψεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή για τα κοσμοπολίτικα νησιά. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση, απλώς επειδή δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία η κυβέρνηση θέλησε να το υποβαθμίσει για να μην δημιουργηθεί θόρυβος.
Πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τέθηκε και στην διάρκεια του πολύωρου δείπνου Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο, με την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώνει ωστόσο έντονες επιφυλάξεις απέναντι σε μία τέτοια προοπτική.

newpost.gr