Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Νέα επίθεση ΔΟΛ κατά κυβέρνησης, Κατρούγκαλου – Μιλάει για νόμιμο & ηθικό και θέτει νέα ερωτήματα στον υπουργό – Και ειρωνεία για την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ


Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπολύει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα” κάνει λόγο για “σύγκρουση του νόμιμου με του ηθικού” στην υπόθεση Κατρούγκαλου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα “στηρίχθηκε στην τυπική νομιμότητα παραγνωρίζοντας την τυπική απαξία”. Το κόστος όμως είναι μεγάλο, σύμφωνα με το άρθρο, και πληρώνεται ήδη, τόσο από τον υπουργό που ενέπλεξε το υπουργείο του με το δικηγορικό του γραφείο, όσο και “από την ίδια την κυβέρνηση που τον στηρίζει”.
Η εφημερίδα επεκτείνει την επικριτική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση μιλώντας με ειρωνικό τρόπο και για την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ. Το σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων με τίτλο “Από την Καισαριανή στην Καγκελαρία” περιλαμβάνει ακόμα και ένα σκίτσο (βλ. φωτο παρακάτω) με φανταστικό διάλογο μεταξύ της Μέρκελ και του Τσίπρα, στον οποίο ο πρωθυπουργός εκφράζει την ανησυχία του για μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευροζώνη με τη Γερμανίδα καγκελάριο να τον καθησυχάζει λέγοντας του ότι ακόμα και αν βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα την ξαναβάλει η ίδια με αντάλλαγμα 12% από το επόμενο πακέτο στήριξης, σαφής αναφορά στην υπόθεση Κατρούγκαλου και την προμήθεια 12%.
Παράλληλα, με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, ο δημοσιογράφος-στέλεχος του ΔΟΛΒασίλης Χιώτης (διευθυντής του Βήμα fm) που υπέγραφε και το αρχικό συκοφαντικό, κατά την κυβέρνηση, δημοσίευμα κατά του κ. Κατρούγκαλου, σχολιάζει την ανακοίνωση στην οποία προέβη χτες ο υπουργός λέγοντας πως ο διαψεύδει τον εαυτό του, καθώς, “αναγκάστηκε να ομολογήσει, ότι τελικώς από την ημέρα που εξελέγη ευρωβουλευτής ως και την ημέρα που ορκίστηκε υπουργός, αξιοποιούσε τα αξιώματά του για να προσελκύει πελατεία, από τους δημοσίους υπαλλήλους που θέλησαν να αντιδικήσουν με το Δημόσιο.”
Σύμφωνα με το δημοσίευμα “ο κ. Κατρούγκαλος, απέφυγε για δεύτερη συνεχή ημέρα να δημοσιοποιήσει τα συμφωνητικά των σχολικών φυλάκων, τα οποία έχει ο ίδιος δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιήσει από το πρωί της Κυριακής.”, ενώ κάνει λόγο για σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως που ανακύπτουν, καθώς ο υπουργός“παραδέχεται ότι όλη η πελατεία που διασφάλισε με την δημοσιότητα που του διασφάλιζε η ιδιότητα του κομματικού στελέχους, του ευρωβουλευτή και του υπουργού, διοχετεύεται ακόμη και σήμερα στην συνεργάτη του, διασφαλίζοντας της και υψηλότατες αποδοχές.”
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο του άρθρου στο tovima.gr είναι το εξής:
“Εννέα αγωγές κατά του δημοσίου, κατά το διάστημα που ήταν ευρωβουλευτής και αμέτρητα εργολαβικά συμφωνητικά (τα οποία ο ίδιος αποφεύγει να αναφέρει), την παραμονή και την ημέρα που διορίστηκε υπουργός, βρίσκονται κατατεθειμένα στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα οΓιώργος Κατρούγκαλος.
Διαψεύδοντας τον εαυτό του, καθώς στο «Βήμα της Κυριακής» δήλωνε ότι ανέστειλε την δικηγορική του ιδιότητα μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και τις μετέπειτα δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήριζε πλαστά και χαλκευμένα τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης αναγκάστηκε να ομολογήσει, ότι τελικώς από την ημέρα που εξελέγη ευρωβουλευτής ως και την ημέρα που ορκίστηκε υπουργός, αξιοποιούσε τα αξιώματά του για να προσελκύει πελατεία, από τους δημοσίους υπαλλήλους που θέλησαν να αντιδικήσουν με το δημόσιο.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την γνησιότητα του εγγράφου που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», επιμένοντας πάντως ότι αφορά μισθολογικές διαφορές υπαλλήλων και όχι αποκατάσταση διαθεσίμων, παρότι ο σχετικός νόμος 4024/11 που αναφέρεται στα σχετικά συμφωνητικά αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 1, σε «διαθεσιμότητα ως την πρόωρη συνταξιοδότηση» και στο άρθρο 5, σε «κινητικότητα υπαλλήλων του κράτους» αλλά και στο δεύτερο κεφάλαιο σε «Σύστημα βαθμολογικών προαγωγών και μισθολογικής εξέλιξης δημοσίων υπαλλήλων» .
Αντιθέτως ο κ. Κατρούγκαλος, απέφυγε για δεύτερη συνεχή ημέρα να δημοσιοποιήσει τα συμφωνητικά των σχολικών φυλάκων, τα οποία έχει ο ίδιος δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιήσει από το πρωί της Κυριακής.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξέδοσε το απόγευμα της Δευτέρας μια γραπτή ανακοίνωση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου του απαγόρευσε να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει, για να μην επισκιαστεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Από τα όσα αναφέρει πάντως ο κ. Κατρούγκαλος στην ανακοίνωση του, ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως (έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι προκύπτουν και πειθαρχικά παραπτώματα που θα πρέπει να εξετάσει ο Δ.Σ.Α.) καθώς παραδέχεται ότι όλη η πελατεία που διασφάλισε με την δημοσιότητα που του διασφάλιζε η ιδιότητα του κομματικού στελέχους, του ευρωβουλευτή και του υπουργού, διοχετεύεται ακόμη και σήμερα στην συνεργάτη του, διασφαλίζοντας της και υψηλότατες αποδοχές.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η νέα εταιρεία που ίδρυσε μετά την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε έσοδα 18.681 ευρώ, τα οποία αποτελούν μόνο τις προκαταβολές που εισπράχθηκαν από τις υποθέσεις που θα εκδικαστούν στο μέλλον, ή θα ρυθμιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις. Διότι, όπως υποστήριζαν νομικοί κύκλοι, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια, το γεγονός ότι σε ορισμένα συμφωνητικά, όπως αυτό που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Κατρούγκαλος αξιώνει αμοιβή 12% ακόμη και στην περίπτωση που τα αιτήματα του πελάτη του ικανοποιηθούν εξωδικαστικά, ή ακόμη και μα νομοθετική ρύθμιση!  
Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε επίσης, ότι έστειλε επιστολή στον Δ.Σ.Α. με την οποία ζητά να κοινοποιηθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εργολαβικά συμφωνητικά της εταιρείας του, αλλά όχι και της προηγούμενης εταιρείας, της οποίας ήταν μέλος ως τον Ιούλιο. (Σ.Σ. Και το Βήμα ζήτησε την Δευτέρα από τον Δ.Σ.Α. όλα τα σχετικά έγγραφα).
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι καταθέτει αγωγή κατά του «Βήματος», κατά του συντάκτη του δημοσιεύματος Β. Χιώτη, αλλά και κατά της εφημερίδας BILD.”
Δείτε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα”:
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΤΑ ΝΕΑ




aftodioikisi.gr