Η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/03/2015 στην αίθουσα του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου για το θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών Χίου, εξέφρασε και εκφράζει για άλλη μια φορά την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους του καταστήματος κράτησης του νησιού στην προσπάθειά τους να ανεγερθεί νέο κατάστημα κράτησης στη Χίο. Οι συνθήκες κράτησης και οι συνθήκες εργασίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι απαράδεκτες. Η βελτίωση των υποδομών και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης είναι επιβεβλημένες. Ωστόσο η συζήτηση που γίνεται, είναι αποπροσανατολιστική γιατί εγκλωβίζεται μόνο στο χωροταξικό ζήτημα (το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λυθεί), δηλαδή στο που θα χτιστούν οι νέες φυλακές. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, χρόνια τώρα, συντηρούν εσκεμμένα αυτή τη συζήτηση, χωρίς να δίνουν καμία λύση και προοπτική, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια.
Το υπάρχον νομικό πλαίσιο αντιμετωπίζει την ασφάλεια στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης ως «ανταγωνιστικά μεγέθη», ενώ είναι συμπληρωματικά. Για παράδειγμα, όταν στις φυλακές δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες, όταν οι κρατούμενοι υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη χωρητικότητα, όταν δεν υλοποιούνται όπως θα έπρεπε να υλοποιηθούν προγράμματα εργασίας, θεραπευτικά, αν δεν υπάρχουν φροντίδα, περίθαλψη, υγεία, δομές κοινωνικής επανένταξης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλείς φυλακές.
Γι’ αυτό και λέμε ότι μαζί με την ανέγερση νέου κτιρίου φυλακών στο νησί πρέπει να απαιτήσουμε:
1) την ένταξη των τοξικοεξαρτημένων σε προγράμματα απεξάρτησης, με ταυτόχρονη ακύρωση της προγραμματισμένης εισαγωγής των υποκατάστατων στις φυλακές (εκτός από ειδικές περιπτώσεις εξαρτημένων).
2) Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους κρατούμενους στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του πλαισίου αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας. Κανένας ανήλικος κρατούμενος εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, κανένας χρήστης ή εξαρτημένος.
3) Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες κρατούμενες, τις έγκυες και μητέρες και για τα παιδιά τους, με σεβασμό στη βιολογική ιδιαιτερότητα της γυναίκας.
4) Πρόσληψη φυλάκων, μόνιμου και επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις φυλακές και ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
5) Δημιουργία μόνιμων και συνεχών προγραμμάτων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των φυλακισμένων.
Χίος 26/3/2015