Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2013 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ

Καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε για τον προϋπολογισμό του 2013 σ΄ ένα περιβάλλον ρευστό για τη Χώρα, αβέβαιο για την Αυτοδιοίκηση, σε μια εποχή δύσκολη για όλους μας. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης, ο οποίος επηρεάζεται για ακόμη μια χρονιά από το Μνημόνιο και τις περικοπές που έχουν επιβληθεί, αλλά και όσες προωθούνται.

Ας είμαστε ρεαλιστές, η πολιτική της σκληρής λιτότητας που ακολουθείται, επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και τις δυνατότητες που αυτή έχει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, λειτουργίες και δαπάνες που θα πρέπει να εξορθολογιστούν. 

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι σ’ αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός της αιρετής Περιφέρειας, αλλά κάθε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό άλλωστε συνέβη και αυτή τη χρονιά με την μη απόδοση των πόρων που είχαμε προϋπολογίσει από τους ΚΑΠ για έργα. Όλα αυτά οφείλουμε να τα συνυπολογίσουμε, για να μπορούμε να μιλάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες και να αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματική κατάσταση και τις δυνατότητες που έχουμε.

Είναι όμως ένας ακόμη προϋπολογισμός που αποτυπώνει το γεγονός ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είχε σχεδιαστεί επιπόλαια, χωρίς να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους για να μπορέσει να στηριχτεί το εγχείρημα αυτό.

Για να μπορέσουμε σήμερα να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας ως Περιφέρεια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ, το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αρκεί να το αξιοποιήσουμε. Αυτό όμως δεν το έχουμε κάνει και θα αναφέρω 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα χρήματα που δώσαμε πέρυσι και προτείνεται να δοθούν και φέτος για την τουριστική προβολή από τους ΚΑΠ, θα μπορούσαν να διατεθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Οι πόροι που είναι διαθέσιμοι για εκδηλώσεις πολιτισμού από το ΕΣΠΑ, δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί και αντί αυτού  διατίθενται πόροι από τους ΚΑΠ.

Σε ότι αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα του Προϋπολογισμού, θα έπρεπε να περιλαμβάνει ποσά που είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν έσοδα της Περιφέρειας λόγω αρμοδιότητας. Είναι δυνατό να εγγράφονται ποσά για αρμοδιότητες που την 01.01.2013 θα μεταφερθούν στους Δήμους όπως π.χ. η συντήρηση του οδικού δικτύου και τα οποία λογικά θα μεταφερθούν στους Δήμους; Και στην περίπτωση αυτή πως θα μπορέσουν να εκτελεστούν τα συνεχιζόμενα έργα; Όλα αυτά τα θέματα έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε σήμερα ..

Η πρόταση για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το επόμενο έτος, θα έπρεπε επίσης να συνοδεύεται από Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, με βάση το Άρθρο 268 του «Καλλικράτη». Ενός σχεδίου για τις δράσεις και τις ενέργειες που προγραμματίζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια για την επόμενη χρονιά, το κόστος και τις πηγές χρηματοδότησης τους καθώς και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Αυτό δεν υπήρχε και πέρυσι, αλλά ήταν το πρώτο έτος του νέου θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και ενδεχομένως να μην ήταν εφικτό να προετοιμαστεί. Σήμερα όμως το Σχέδιο αυτό, το οποίο απορρέει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας, θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί. Προφανώς η υλοποίηση του εξαρτάται από τους πόρους που τελικά θα έρθουν στην Περιφέρεια.

Τέλος, τα στοιχεία που μας δόθηκαν ήταν ελάχιστα και η παρουσίαση τους δεν ήταν ικανοποιητική.

Κατά τη διάρκεια των 2 χρόνων της θητείας μας ως Αιρετή Περιφέρεια, σας καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις ως Παράταξη και ασκήσαμε εποικοδομητική πάντα κριτική όπου χρειάστηκε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στο έργο της Περιφερειακής Αρχής, αλλά κυρίως τον τόπο μας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το δικό μας ρόλο και αυτό πιστεύουμε ότι είναι το χρέος μας.

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, τις οποίες σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, δεν θα ψηφίσουμε ως Παράταξη τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό. Θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε λευκό, προκειμένου να μην καταψηφίσουμε συγκεκριμένες δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία της Περιφέρειας (μισθοδοσία κλπ) και την πληρωμή υποχρεώσεων όπως μεταφορά μαθητών, πληρωμή επιδομάτων, δακοκτονία κλπ.

          

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου
εκ μέρους της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»