Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΕ-ΟΤΑ : ΤΕΛΟΣ Ο "ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ



Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη φαίνεται πως θα είναι τελικά και το «κύκνειο άσμα» των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τον «πόλεμο» που κήρυξαν κατά της κυβέρνησης και του Αντώνη Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, ενώ ετοιμάζονται για τη νέα «μάχη», αυτή των 25.000 απολύσεων στο δημόσιο τομέα το 2013.

Έτσι, σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί μετά τη συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμουςστην πορεία της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, η Eκτελεστική Eπιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διά στόματος του προέδρου της Θέμη Μπαλασόπουλου, αναμένεται να... σφυρίξει τη λήξη των κινητοποιήσεων στους δρόμους και την έναρξη μπαράζ δικαστικών προσφυγών κατά της διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό συναινεί και το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ, το οποίο το είπε ξεκάθαρα στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το λέει άλλωστε και σε ανακοίνωσή του πως δε συμφωνεί με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτικές και εκφυλιστικές».
Κούραση και αδικημένοι ΙΔΑΧ ΔΕ
πιέζουν για... το τέλος
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή παρουσία και του ΠΑΜΕ - ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της οποία τονίσθηκε ότι «ο κλάδος δεν αντέχει άλλο».
Επισημάνθηκε δε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δέχεται αρνητικά μηνύματα από τους δημοτικούς υπαλλήλους, που αφορούν τόσο στην κούραση των εργαζομένων από τον πολυήμερο αγώνα όσο και στη μεγάλη οικονομική πιέση που δέχονται ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης όπως η σημερινή.  Κι αυτό γιατί μετά τις δραματικές μειώσεις των αποδοχών τους λόγω των μνημονίων (όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η ΑΔΕΔΥ, το εισόδημα του δημόσιου υπαλλήλου έχει μειωθεί κατά 50%) αντιμετωπίζουν μεγάλες μειώσεις λόγω των καταλήψεων και των απεργιών που κρατούν πάνω από ένα μήνα.
Πέραν αυτών, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει και τους οι ΙΔΑΧ ΔΕ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ δεν εμπίπτουν στο νόμο: διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση, για το ότι «μαζί με τα ξερά, κάηκαν και τα χλωρά».
Οι «πιλότοι» για τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, εκτός από τις τέσσερις θετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα,  δύο αναμένεται να είναι οι «πιλότοι» της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαθεσιμότητας από εργαζομένους στην Αττική: οι 16 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος(υπάλληλος του συγκεκριμένου δήμου είναι ο ταμίας της ΠΟΕ-ΟΤΑΝίκος Κρέτσης) και οι 18 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Νέας Ιωνίας (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Νίκος Αδαμόπουλος).
Να σημειωθεί πως -εκτός Αττικής- ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να καταθέσουν σήμερα, ζητώντας την επιστροφή στην υπηρεσία τους οι 16 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Χαλκιδέων.
Τα δικαστικά «μπλόκα» στη διαθεσιμότητα
Στη «φαρέτρα» της για τις δικαστικές προσφυγές, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει μέχρι σήμερα τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που μπλοκάρουν προσωρινά το μέτρο της διαθεσιμότητας:
Να σημειωθεί πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει στείλει ήδη συγκεκριμένες οδηγίες προς τους εργαζομένους ΙΔΑΧ ΔΕ, ζητώντας τους να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να στηριχθεί μετά η όποια δικαστική προσφυγή τους.
aftodioikisi.gr