Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

YOYO : ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/12/2012 ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ


YOYO
Κωμωδία 1965, Γαλλία. 92’
Σκηνοθεσια: Πιέρ Ετέξ
Σενάριο: Πιέρ Ετέξ, Ζαν-Κλωντ Καριέρ
Ηθοποιοι: Πιέρ Ετέξ, Φιλίπ Ντιονέ, Κλοντίν Οζέρ.
Πιέρ Ετέξ: Ένας άγνωστος  κωμικός που μια περιπέτεια με τα δικαιώματα των ταινιών του τον έριξε στην αφάνεια, για να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους πάλι για τις αίθουσες μετά από 45 χρόνια. Και ομως, οι Τζέρυ Λιούις και Γούντι Άλλεν εξέφρασαν απερίφραστα τον θαυμασμό τους γι’ αυτόν. Κι όμως, εθήτευσε δίπλα στον μεγάλο Ζακ Τατί και αφομοίωσε δημιουργικά τον δάσκαλο του, τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Μπάστερ Κητον. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε κι εμεις αυτόν τον σπουδαίο κωμικό και κλόουν.
Ο Γιο-Γιο είναι εκατομυριούχος όμως είναι δυστυχισμένος. Αγαπάει μια ακροβάτισα αλλά δεν μπορουν να είναι μαζί. Κι έρχεται το οικονομικό Κραχ και χάνει όλη του την περιουσία. Και ναι είναι ελεύθερος να βρει την γυναίκα που αγαπά. Κάνουν ένα γιο ο οποίος οταν μεγαλώσει γίνεται σπουδαίος και πλούσιος κλόουν. Αγοράζει την έπαυλη του πατέρα του, την ανακαινίζει και τον προσκαλει να επιστρέψει.
 Εκείνος όμως αρνείται.
Φόρος τιμής στο βουβό κινηματογράφο (τα πρώτα 30΄ η ταινία είναι βουβή με τον ήχο ομως να είναι πανταχού παρών) και το τσίρκο (ο ίδιος ο Πιερ Ετέξ ήταν και κλόουν), ταχυδακτυλουργικά γκαγκ, εξαιρετικό timing, κομψή χορογραφία, σάτιρα της αστικής τάξης και της ματαιοδοξίας του ανθρώπου, ωδή στον έρωτα και την ελευθερία. Υπέροχη χάρη κι ελαφρότητα που μας κάνει να μελαγχολούμε για την χαμένη αθωότητα και γιατί τέτοιες ταινίες δε γίνονται πια.