Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Θέμα: Τεράστιες οικονομικές και οικολογικές ζημιές από πυρκαγιά στη Χίο

23 Αυγούστου 2012
http://www.europarl.europa.eu/img/struct/functional/answer.gif
Από τις 18.8.2012 μια πραγματική τραγωδία εξελίσσεται στο νησί της Χίου. Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά που έχει κάψει μέχρι τώρα 145 890 στέμματα γης με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Από την πυρκαγιά, έχει ήδη καταστραφεί το 30 % των μαστιχόδεντρων του νησιού που καλλιεργούνται συστηματικά μόνο στη νότια Χίο και που αποτελούν μία από τις κύριες πηγές αγροτικού εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών. Παράλληλα, εκτός από την παραγωγή μαστίχας, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία, αλλά και ελαιοκαλλιέργειες.
Ερωτάται η Επιτροπή, ποια μέσα υπάρχουν για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Mπορούν να κινητοποιηθούν επιπλέον κονδύλια από κάποιες πηγές; Πόσο άμεσα μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις; Μπορεί να συνδράμει η ΕΕ για τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής;


17 Οκτωβρίου 2012
Απάντηση του κ. Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 στοιχείο β) σημείο vi) και του άρθρου 48 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005(1) χορηγείται στήριξη για την αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού για δάση που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές και για την ανάληψη των ενδεδειγμένων προληπτικών δράσεων.
Στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2007-2013 το εν λόγω θέμα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του Μέτρου 226 «Αποκατάσταση του δυναμικού των δασών και εισαγωγή δράσεων πρόληψης», η οποία καλύπτει την αναδάσωση καθώς και τα αντιπλημμυρικά και αντιαποσαθρωτικά έργα για την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Ειδικά ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής που εδράζεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 776/2012 της Επιτροπής(2) που εκδόθηκε στις 27 Αυγούστου 2012, επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη, μετά την ολοκλήρωση της επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας, να προκαταβάλουν πληρωμές από τις 16 Οκτωβρίου 2012 έως και για το 50 % των καθεστώτων άμεσης στήριξης που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009(3). Όσον αφορά τις ενισχύσεις για το βόειο κρέας που προβλέπονται στον ίδιο κανονισμό, επιτρέπεται επίσης στα κράτη μέλη να αυξήσουν την πληρωμή των προκαταβολών έως και για το 80 %.
25 Οκτωβρίου 2012
E-009787-12
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

http://www.europarl.europa.eu/img/struct/functional/arrow_title_doc.gif Θέμα:  Ταμείο Αλληλεγγύης και φυσικές καταστροφές σε νησιωτικές περιοχές
http://www.europarl.europa.eu/img/struct/functional/answer.gif
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση της Επιτροπής σε ερώτημά μου (Ε-007655/2012) σχετικά με την πυρκαγιά στο νησί της Χίου τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, πουθενά στην απάντησή της δεν γίνεται λόγος για τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να επικαλεστούν το άρθρο 2 του κανονισμού 2012/2002, περί ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, όπου αναφέρεται ότι «Υπό εξαιρετικές περιστάσεις, ακόμα και όταν δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο, μια περιοχή μπορεί επίσης να απολαύει ενίσχυσης από το ταμείο, εφόσον η εν λόγω περιοχή επλήγη από τεράστια καταστροφή, ιδίως φυσική, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Η πλήρης ετήσια ενίσχυση, δυνάμει του παρόντος εδαφίου, περιορίζεται, κατ' ανώτατο όριο, στο 7,5% του ετήσιου διαθέσιμου ποσού του ταμείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόμακρες …».
Με βάση το ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Δεν εμπίπτει, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης; Εάν ναι, υπάρχει ακόμη προθεσμία υποβολής αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση; Αν όχι, τι άλλο θα πρέπει να συμβεί σε ένα τέτοιο νησί για να ενταχθεί στον εν λόγω κανονισμό;
Υπάρχουν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε «απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές» που να έχει γίνει χρήση του ανωτέρω κανονισμού και ιδιαίτερα της τελευταίας παραγράφου του άρθρου 2 του 2012/2002; Ποιες είναι αυτές;

11 Δεκεμβρίου 2012
Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής
Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με το κριτήριο της αποκαλούμενης τεράστιας καταστροφής μιας περιοχής, στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής, μόνο εάν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την έκτακτη κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης θα μπορούσαν αυτές να αξιολογηθούν βάσει των λεπτομερών στοιχείων της αίτησης. Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται.
Από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010, 31 256 εκατομμύρια ευρώ). Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.