Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ENHMEΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ



1.      Το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και ειδικότερα για τη μαστίχα που έχει ήδη καταρτιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, υποβάλλεται μαζί με αυτό για τις πυρκαγιές όλης της χώρας στις 28 Δεκεμβρίου και δεν έχει καμία σχέση με το Ταμείο Αλληλεγγύης. Γενικότερα ο τομέας της γεωργίας (ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο) δεν σχετίζεται με το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά με το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας) και εθνικούς πόρους.

2.      Η χρηματοδότηση των αναδασώσεων, τα αντιπλημμυρικά και αντιαποσαρθρωτικά έργα γίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (για την προγραμματική 2007 – 2013, Μέτρο 226 ‘‘Αποκατάσταση του δυναμικού των δασών και εισαγωγή δράσεων πρόληψης) που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Καμία από αυτές τις δράσεις δεν καλύπτεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

3.       Το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε το 2002, χορηγεί έκτακτη βοήθεια στα Κράτη Μέλη για περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών. Καλύπτει μέρος των κρατικών δαπανών που γίνονται για άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και του εξοπλισμού τους, την εφαρμογή προσωρινών μέτρων στέγασης και χρηματοδότηση υπηρεσιών διάσωσης, την άμεση διασφάλιση υποδομών πρόληψης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αφορά σε χρηματοδότηση μη ασφαλισμένων ζημιών.
Για την ένταξη στο ταμείο πρέπει κατ’ ελάχιστο σωρευτικά να ισχύουν: Α) Να είναι φυσική καταστροφή. Β) Εντός 4 εβδομάδων από το συμβάν να έχει γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή των ζημιών ώστε να υποβληθεί το αίτημα. Γ) Πρέπει να είναι γνωστό ποιες υποδομές και επενδύσεις ήταν ασφαλισμένες και ποιες όχι (και ιδιωτικές). Δ) Πρέπει να πληρείται το εθνικό κριτήριο (η καταστροφή να αντιπροσωπεύει το 0,6% του ΑΕΠ ή 3 δισ. Ευρώ), ενώ στο περιφερειακό επίπεδο ή στις απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να μην ισχύει το ποσοτικό κριτήριο, αλλά πρέπει να έχει υποστεί σημαντική και ανεπανόρθωτη ζημιά στην κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα του 50% του πληθυσμού.
Ειδικότερα μία φωτιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευθέως φυσική καταστροφή, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού. Επιπλέον η Χίος αντιπροσωπεύει στο σύνολό της το 0,3% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό στο μισό του ορίου, ενώ το περιφερειακό κριτήριο δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί με κανέναν τρόπο.
Στο συνέδριο του Ιδρύματος Τσάκου (15 και 16 Οκτωβρίου 2012) για την αποκατάσταση των συνεπειών της φωτιάς της Χίου, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική κος Sweet  είχε σαφώς τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν μπορεί να εγκριθεί τέτοιο αίτημα για τη Χίο.
4.      Στην απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής προς τον κ. Χουντή για την ενεργοποίηση του Ταμείου σε απομακρυσμένες περιοχές δεν αναφέρεται καμία έγκριση από το Ταμείο Αλληλεγγύης για φωτιά: Γαλλία/Ρεϋνιόν κυκλώνας, Γαλλία/Μαρτινίκα τροπική καταιγίδα, Πορτογαλία/Μαδέρα πλημμύρες. Υπό εξέταση το αίτημα της Ισπανίας για τις πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά.

5.      Για την Ελλάδα είχε εγκριθεί βοήθεια, για 1η φορά από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για τις πλημμύρες του Έβρου του 2006 όπου ο φάκελος είχε κριθεί σαφής όπως και η κοστολόγηση των παρεμβάσεων και των συνεπειών της καταστροφής. Αίτημα του 2003 για το σύνολο σχεδόν της χώρας (πλην των νησιών του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου) που είχε πληγεί από θεομηνία είχε απορριφθεί ως ασαφές και ατεκμηρίωτο. Επίσης αίτημα της Ελλάδας για τις φωτιές του 2009 στην Αττική είχε απορριφθεί.

6.      Χρηματοδοτήσεις έργων αποκατάστασης:
-          Το πρόγραμμα για την αποκατάσταση στη φυτική παραγωγή και την ανασκίνωση υποβάλλεται στις 28.12.2012. Έχει τεκμηριωθεί πλήρως και ζητείται η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με την τροποποίηση των κριτηρίων για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες.
-          300.000 Ευρώ στην ΠΕ Χίου για έργα οδοποιίας από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας/Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
-          350.000 Ευρώ στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών για άμεσες ανάγκες (ανακοίνωση Δήμου)
-          325.000 Ευρώ έχουν δοθεί από το Πράσινο Ταμείο και έχει ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό στη Νέα Μονή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Δασαρχείο)
-          Έχουν επιταχυνθεί οι εντάξεις και οι πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Μπαλτατζής) Ενδεικτικά αναφέρονται: Καταβολή 180.000 Ευρώ για τα δίκτυα του Κατράρη, πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων,  επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, προχώρησε το LEADER Αλιείας και το ΟΠΑΑΧ της ΕΤΑΧ, πληρώνονται από το Αλιείας οι ενισχύσεις για την απόσυρση των σκαφών των αλιέων, έχουν προχωρήσει σχεδόν όλες οι πληρωμές των δημοσίων έργων που είναι σε εξέλιξη για όσα έχουν αποσταλεί σωστά δικαιολογητικά, χρησιμοποιήθηκε το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για την πρόσληψη 25 ατόμων για τα αντιπλημμυρικά έργα.
-          Ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις για όσες περιπτώσεις είχαν ασφαλιστεί οι παραγωγοί.
-          Ενισχύθηκε από την Αποκεντρωμένη και το Στρατό με προσωπικό ο Δήμος και το Δασαρχείο για τις αντιπλημμυρικές μελέτες. Πριν 15 ημέρες ολοκληρώθηκαν οι επεμβάσεις μηχανημάτων του Στρατού για αντιπυρικές ζώνες και σημειακές επεμβάσεις οδοποιίας στη Βόρεια Χίο όπου προτάθηκαν από το Δασαρχείο και το Δήμο.
-          Η κάλυψη των κτηνοτρόφων και των μελισσουργών σε ζωοτροφές ΔΕΝ μπορεί να γίνει με χρήματα του δημοσίου (μη επιλέξιμη δαπάνη) και γίνεται μέσω των χορηγιών της Τράπεζας Πειραιώς και των Εφοπλιστών