Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΧΙΟ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Θέμα: Ενέργειες για τον χαρακτηρισμό του Δήμου Χίου ως πυρόπληκτου και τη χρηματοδότησή του από το Ειδικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.


Ο επανειλημμένος Κοινοβουλευτικός Έλεγχος που ασκήθηκε για την πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου Χίο, εκφράζει την αγωνία του ακριτικού νησιού και την έκκληση για βοήθεια, για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί από τη μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή που υπέστη.

Περισσότερα από 147.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν, με τον παραγωγικό ιστό του νησιού να μην έχει ακόμη καταφέρει να επιστρέψει στους πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά ρυθμούς του. Ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα, η οικονομική δραστηριότητα των οποίων βασιζόταν στην παραγωγή μαστίχας, έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή, αφού, τα δέντρα αυτά θα μπορέσουν να παράξουν μαστίχα σε βάθος δεκαετίας. Η ίδια, περίπου, κατάσταση επικρατεί και στην παραγωγή μελιού, στην ελαιοπαραγωγή και την κτηνοτροφία. Οι ακυρώσεις στα εισιτήρια και τα τουριστικά καταλύματα ήταν τόσο αυξημένες, από την ημέρα της πυρκαγιάς και έπειτα, ώστε η περίοδος να χαρακτηρίζεται χαμένη για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης αυτής καταστροφής περιορίζονται στην έκπτωση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση του πρωτεύοντος οδικού δικτύου της Χίου και 350.000 για την συνολική αντιμετώπιση των καταστροφών από πιστώσεις του έργου «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας, της ΣΑΕ 055.


Το αρμόδιο για το θέμα Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαντώντας σε σχετικές Ερωτήσεις του Κώστα Τριαντάφυλλου, με αρ. πρωτ. 3766/06.11.2012, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υποβολή του φακέλου για τη χρηματοδότηση στο παραπάνω ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., περιορίζεται στο να αναφέρει ότι η παρέμβαση από το Ταμείο υλοποιείται όχι νωρίτερα από 1,5 χρόνο από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, και απλά ενημερώνει ότι η ΕΥΣ εξέτασε λεπτομερώς το αίτημα για αποστολή του φακέλου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά έκρινε ότι η πυρκαγιά της Χίο υ είναι συμβάν είναι «τοπικού χαρακτήρα και εμπίπτει στην ευθύνη των Εθνικών Αρχών».

Όπως είναι γνωστό, οι επιδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκατάστασης. Σταθμίζονται, ωστόσο, όπως προβλέπει και ο κανονισμός του Ταμείου, τόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία μίας περιοχής όσο όμως και ο νησιωτικός της χαρακτήρας. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έλαβε χρηματοδότηση για τις πλημμύρες του Έβρου το 2005 με 9.3 εκ €, καθώς επίσης και η Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία για αντίστοιχες καταστροφές σε νησιά τους.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Αποστείλατε τον σχετικό φάκελο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο αφού θα τον εξέταζε θα αποφαινόταν – ως καθ’ ύλην αρμόδιο – εάν η Χίος  δικαιούται ενίσχυση; Εάν δεν αποστείλατε το αίτημα, για ποιους λόγους δεν το πράξατε;
2. Ποιοι είναι λεπτομερώς οι λόγοι που δεν έχει κηρυχθεί πυρόπληκτο το νησί της Χίου, παρά τις εκτεταμένες, σοβαρές και σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες ζημιές, που αυτό έχει υποστεί;
3. Θεωρείτε ότι η ενίσχυση που έχει λάβει το νησί μέχρι σήμερα είναι ικανή να αποκαταστήσει τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί;
4. Ποιος ο σχεδιασμός και ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης Χίου;

18 Δεκεμβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος