Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

60.000 NEEΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ - ΕΩΣ 460 ΕΥΡΩ Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΜΟΙΒΗ


Πέντε νέα προγράμματα που δημιουργούν 60.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση. Οι θέσεις αφορούν ανέργους έως 35 ετών και οι πόροι, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ. Για 18 έως 24 μήνες η απασχόληση.
(Ημί)Φως στο τούνελ για 60.000 νέους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία. Μέσω πέντε προγραμμάτων το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε πολυπόθητες θέσεις εργασίας για νέους. Οι κινήσεις για απορρόφηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, έργο Κωστή Χατζηδάκη, και η άμεση εκμετάλλευση αυτών από το υπουργείο Εργασίας, έργο Γιάννη Βρούτση, δίνει μία κάποια λύση στο πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.
Υπολογίζεται ότι η έλλειψη τέτοιων προγραμμάτων θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας κατά άλλες έξι μονάδες. Οπότε, καταλαβαίνουμε πως έστω και με ημίμετρα, αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν δύσκολες καταστάσεις. Με 460 ευρώ για ενάμιση χρόνο μπορεί να μη λύνεται το πρόβλημα ζωής των συγκεκριμένων ανθρώπων, όμως, τους επιτρέπει να πάρουν μία ανάσα.
Τα προγράμματα είναι:
• Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών
Αφορά 45.000 ανέργους έως 29 ετών που έχουν τελειώσει Δευτεροβάθμια τουλάχιστον εκπαίδευση. Οι πτυχιούχοι πρέπει να έχουν το πτυχίο τους εδώ και τρία χρόνια. 175 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το πρόγραμμα αυτό. Η απασχόληση περιλαμβάνει 100 ώρες εκπαίδευσης, πέντε μήνες έμμισθης πρακτικής και δώδεκα μήνες εργασίας. Τις εργοδοτικές εισφορές τις καλύπτει το κράτος έως και τους μήνες πρακτικής. Τους μισθούς της δωδεκάμηνης εργασίας τις καλύπτουν οι εργοδότες, εφόσον κρατήσουν τους υπαλλήλους τους. Οι κάτοχοι πτυχίου θα αμείβονται με 460 ευρώ, οι υπόλοιποι με 400.
• Προώθηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών
Αφορά 7.000 ανέργους έως 35 ετών. Για αυτό το πρόγραμμα προορίζονται κονδύλια 91 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 70 εκατομμύρια θα διατεθούν για ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τα 21 εκατομμύρια για συμβουλευτική υποστήριξη νέων επιχειρηματιών.
• Κοινωφελής εργασία στον πολιτισμό
Αφορά 3.200 ανέργους έως 30 ετών που έχουν πτυχίο ΑΕΙ και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. 15.000.000 ευρώ προορίζονται γι’ αυτό το πρόγραμμα. Οι θέσεις εργασίας θα είναι σε έργα πολιτιστικών υποδομών και υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
• Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο
Αφορά 3.000 ανέργους έως 35 ετών. Αγγίζουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι. Σκοπός είναι η κατάρτιση των απασχολουμένων σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης αγροτικής μονάδας.
• Εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής φροντίδας
Αφορά 1.200 ανέργους έως 30 ετών. Οι συγκεκριμένοι θα προσληφθούν για δύο έτη σε θέσεις σχετικές με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. 40 εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα αυτό.