του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ
Η Βορειοδυτική Χίος, η Αμανή, με κέντρο την Βολισσό ήταν πάντοτε ιδιαίτερος τόπος. Σκληρά βουνά, μερωμένα από τον ανθρώπινο μόχθο αλλά και μικροί κάμποι εύφοροι με νερά γάργαρα που δίνουν ζωή. Χωριά μικρά με σπίτια πέτρινα, ένα με το βουνό. Ομορφιά απαράμιλλη.
Η παραγωγή της Αμανής σε σύκα, σε μύγδαλα, σε κηπευτικά, σε στάρια, σε ζωντανά, σε σούμα, σε κάρβουνα έπαιρνε από παλιά τον δρόμο της θάλασσας και τα μονοπάτια των βουνών για να κατέβει στην πόλη. Χωρικοί γεωργοί και Βολισσιανοί έμποροι έζησαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους από αυτόν τον τόπο.
Στην γερμανική κατοχή του 41-44 η Αμανή έθρεψε και έσωσε από τον θάνατο εκ πείνας πάρα πολύ κόσμο. Γερμανοί στην Αμανή δεν πάτησαν παρά μόνο δύο στη Βολίσσό. Τα χωριά ολόγυρα δεν είδαν Γερμανό κατακτητή ποτέ.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Κατακτητής δεν έχει φανεί ακόμα στην Αμανή. Είναι το μόνο αδούλωτο κομμάτι της Χίου και από τα λίγα της ελληνικής επικράτειας. Πηγή χρήματος και οικονομικής κρίσης στην Αμανή δεν υπάρχει. Ούτε Τράπεζα ούτε ΑΤΜ ούτε τίποτα που να θυμίζει της Ευρώπης την κατάντια. Εδώ υπάρχουν μόνο πηγές νερού και καρπών της γης. Και άνθρωποι που αγαπούν αυτόν τον επίγειο παράδεισο, τον πονούν, ζουν μαζί του παρατηρώντας τη φύση, καλλιεργώντας τη γη και ποθώντας να αφήσουν το κορμί τους μέσα της όταν έρθει η ώρα τους.
Η Αμανή είναι το απάγκιο του νησιού. Και γι αυτό είναι πολύτιμη και μονάκριβη. Διότι έτσι που έχει γίνει ο κόσμος, απάγκια πλέον δεν έχει. Είναι σπάνια τα απάγκια.
Γι' αυτό οι μόνιμοι κάτοικοί της αλλά και οι πολλοί και σταθεροί επισκέπτες της, δεν επιθυμούν να την δουν να αλλοτριώνεται. Να χάνει το μεγαλείο της και να παραδίνεται κι αυτή, όπως κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε μια ανάπτυξη που θα της στερήσει τον σπάνιο και μοναδικό της πλούτο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την φύση, την ηρεμία, την ελευθερία και την ζωή στο περιθώριο του χρηματοοικονομικού συστήματος, για να της φέρει εδώ θέσεις εργασίας, πληρωμένης δουλείας, χρήμα και κρίση. Η Αμανή είναι πλούσια και δεν χρειάζεται χρήμα. Οι κάτοικοί της είναι οι πιο πλούσιοι του νησιού. Ζουν ελεύθεροι μαζί με τη φύση και τη γη τους, αναπνέουν και τρέφονται καθαρά, μπορούν να θρέψουν πολλούς ακόμα ανθρώπους με τα προϊόντα τους και δεν επιθυμούν να ανταλλάξουν την αυτάρκεια, την ηρεμία και την ελευθερία τους με καμία ανάπτυξη απ' αυτήν που ξέρουμε και είδαμε την κατάντια της.
Αν η Αμανή πέθαινε, θα ήταν ήδη νεκρή. Εδώ και μισόν αιώνα, κάθε τόσο όλο και κάποιοι φωνάζουν και κρούουν κώδωνες κινδύνου πως η Αμανή πεθαίνει και πως δεν έχει μέλλον. Μα η Αμανή ζει ακόμα. Και όχι μόνο ζει αλλά παράγει κιόλας. Κι όλο και έρχονται άνθρωποι να ζήσουν κοντά της, με τη γη και τα φυτά της. Κι εκείνη ακόμα μπορεί να έχει τους ανθρώπους της ευχαριστημένους, ευτυχείς, μακριά από τη μιζέρια του χρήματος.
Όποιος φωνασκεί για την Αμανή και δήθεν νοιάζεται για αυτήν, είναι υποκριτής. Νοιάζεται μονάχα για το τομάρι του και την βάζει μπροστά μόνο και μόνο για να του δοθούν ευκαιρίες εκμεταλλευτεί αυτόν τον μοναδικό παρθένο πανέμορφο και πάμπλουτο τόπο. Είναι νταβατζής και ψάχνει τρόπους να την εκπορνεύσει επειδή του μυρίζει κέρδος.
Μα οι άνθρωποι της Αμανής ξέρουν πολύ καλά από κέρδος. Ξέρουν πως κέρδος είναι η βροχή και το χιόνι που πέφτουν στο Πελινναίο και κατεβαίνουν τα στραγγίσματα ως τα Μαγεμένα για να γεμίσουν τα πηγάδια, ξέρουν ότι κέρδος είναι το μπόλι της μαντερινιάς που έπιασε, ξέρουν ότι κέρδος είναι τα κουκιά που σπείρανε του Άη Νικόλα και τόσα άλλα ακόμα τέτοια ταπεινά και ύψιστα είναι το κέρδος τους.
Αφήστε ήσυχη την Αμανή κύριοι επενδυτές και αιρετοί.
Η Αμανή ζει και ευτυχεί και δεν έχει ανάγκη τις αναπτυξιακές προτάσεις κανενός όψιμου τιμητή της. Έχει πρωτογενή τομέα ζηλευτό, έχει τουρισμό ήπιο και σταθερό, που αφήνει όσο χρήμα είναι απαραίτητο και σέβεται τον τόπο. Μπορεί να θρέψει κι άλλους ανθρώπους ακόμη η Αμανή. Μπορεί να ζήσει πολλούς νέους ακόμα αρκεί να έρθουν πίσω σεβόμενοι τον τόπο και τις παραδόσεις του, σεβόμενοι τη γη και με όρεξη να δουλέψουν, να παράξουν και να νιώσουν την ελευθερία της, την ομορφιά και την ευτυχία που αυτή προσφέρει μαζί με τα προϊόντα και τους καρπούς της.
Η Αμανή επιβάλλεται να μείνει μακριά από την καταστροφική πορεία του κόσμου προς την ανάπτυξη της Ύβρης. Επιβάλλεται να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού σαν ένα απάγκιο για ώρα ανάγκης που θα μας σώσει όλους είτε ζούμε εδώ είτε στην πόλη της Χίου, είτε οπουδήποτε.
Λίγα πράγματα έχει ανάγκη μόνο
Βιολογικό καθαρισμό στη Βολισσό άμεσα, ένα μόνιμο συνεργείο του Δήμου για να γυρίζει τα χωριά και να κάνει τις μικροεπισκευές και τις καθαριότητες (ξεχορταριάσματα κλπ) αλλά και να εξυπηρετεί κάποιους γέροντες κατοίκους, και κάποια έργα πολύ μικρής κλίμακας (ιδιωτικά και δημοτικά) προς την κατεύθυνση του τουρισμού κυρίως στην Βολισσό και στα Αγιάσματα για να μπορέσει να ξεδιπλώσει όλες της τις δυνατότητες.
Όλα τα υπόλοιπα τα έχει η Αμανή και τα προσφέρει απλόχερα σε όποιους την εκτιμούν και την αγαπάνε.
Σημείωση συντάκτη άρθρου : Η εισήγηση αυτή είναι του Γιάννη Μακριδάκη, την οποίαν δεν τον άφησε νά κάνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, Στέλιος Καμπούρης, στερώντας του αντιδημοκρατικά το δικαίωμα του λόγου.
Σημείωση συντάκτη άρθρου : Η εισήγηση αυτή είναι του Γιάννη Μακριδάκη, την οποίαν δεν τον άφησε νά κάνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, Στέλιος Καμπούρης, στερώντας του αντιδημοκρατικά το δικαίωμα του λόγου.