Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ Δ. Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ " ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ




Σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ.1 του Ν. 3852/2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης" (ΦΕΚ Α' 87/7.6.2010): "Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του" και σύμφωνα με το άρθρο 72: "1. Η Οικονομική Επιτροπή είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου. Ειδικότερα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) (...), δ) αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτός από εκείνες που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης αποφασίζει αιτιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών (…) σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, (...)". Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, ως όργανο διοίκησης των Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, έχει γενική αρμοδιότητα και αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες του οικείου Ο.Τ.Α., εκτός από τα θέματα που, βάσει ρητής διάταξης, ανήκουν στην αρμοδιότητα των λοιπών οργάνων του Δήμου. Όσον αφορά ειδικότερα στην έγκριση διενέργειας ορισμένης δημοτικής προμήθειας, η αρμοδιότητα ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο κατ' εξαίρεση, όταν η προμήθεια διενεργείται με απευθείας ανάθεση, λόγω της συνδρομής εξαιρετικά επείγουσας περίπτωσης, αρμόδιο όργανο για την έγκρισή της είναι η Οικονομική Επιτροπή. Το ίδιο όργανο (Οικονομική Επιτροπή) είναι, καταρχήν, αρμόδιο για την έγκριση μιας δαπάνης και τη διάθεση της σχετικής πίστωσης. (Ελ. Συν. Τμ. 7 Πράξη 33/2012).
Στον ΚΑ 20-7132.201 του Δημοτικού Προϋπολογισμού 2013 υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση 25.000 ευρώ για την προμήθεια δορυφορικού οχήματος.
Παρακαλούμε όπως το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την παραπάνω προμήθεια ενός δορυφορικού απορριμματοφόρου οχήματος ανοιχτού τύπου χωρητικότητας 4κμ.
Η μελέτη θα κατατεθεί σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.    
                              

                                                                                                               Χίος 19/03/2013
                                                                                                                   Ο εισηγητής


                                                                                                           Φαφαλιός Αδαμάντιος