Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

OI OIKOΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ





ΆΛΛΗ μια Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας βρίσκει τα νησιά μας με πληγές στα δασικά τους οικοσυστήματα και με προφανείς απειλές για περαιτέρω υποβάθμιση, συρρίκνωση ως και ολοκληρωτική εξαφάνιση μερικών από αυτά. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο την προηγούμενη χρονιά, αλλά και οι παλαιότερες πυρκαγιές σε όλα τα νησιά μας, φανερώνουν τις αδυναμίες της πολιτικής της δασοπροστασίας. Κάποτε πιστεύαμε ότι στη χώρα μας έλειπε η δασική πολιτική. Σήμερα είμαστε σίγουροι ότι έχει προσχεδιαστεί ένα διαφορετικό μέλλον για τον δασικό μας πλούτο, ένα μέλλον που απλά δεν τον εμπεριέχει.

Η 21η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας - θα μπορούσε να είναι και στη χώρα μας μια ευκαιρία να τιμηθεί η Δασοπονία αντί η επέτειος να στερείται περιεχομένου. Κάθε χρόνο ανακοινώσεις επαναλαμβάνονται με τα ίδια αιτήματα για δασοπροστασία και θωράκιση των δασών από μια σειρά κινδύνους, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με προσωπικό και κονδύλια για να μπορεί να επιτελέσει το διαχειριστικό και επιστημονικό έργο της. Και επαναλαμβάνονται ακριβώς γιατί η έλλειψη δασικής πολιτικής και η εγκατάλειψη των δασικών οικοσυστημάτων διαιωνίζονται, με θλιβερές επιπτώσεις στο φυσικό πλούτο της χώρας, χωρίς να λαμβάνεται η παραμικρή πρωτοβουλία για την αναστροφή της κατάστασης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε κάτι που αρκετά χρόνια τονίζουμε, ότι η δασοπροστασία πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για πολλούς λόγους: επειδή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα, επειδή η πρόληψη καταστροφών και υποβάθμισής τους κοστίζει λιγότερο από την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση πληγέντων, επειδή η προστασία και διαχείρισή τους δημιουργεί χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας και επειδή η δασική οικονομία μπορεί να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση του δασικού κεφαλαίου επιβάλλεται και προσφέρει διέξοδο σε περίοδο περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης.

Άγνοια για τα οφέλη της δασοπονίας δεν υπάρχει, επομένως η αδιαφορία για την προστασία και αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων ακόμα και σε περίοδο πολύπλευρης κρίσης είναι αδικαιολόγητη και εγκληματική. Οι πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση για τα δασικά οικοσυστήματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αναγκαίες και εκμηδενίζουν τις δυνατότητες της δασοπονίας, οδηγώντας στην καταστροφή τον πολύτιμο για την επιβίωσή μας και για την οικονομία της υπαίθρου φυσικό πόρο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι  Βορείου Αιγαίου απευθυνόμαστε στους πολίτες των νησιών μας και σας καλούμε όλους σε έναν αγώνα για τη ματαίωση των δασοκτόνων σχεδίων, στην οργάνωση της δασοπροστασίας με ιδία συμμετοχή στον τόπο κατοικίας μας και στις τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουμε, καλούμε στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας. Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας - και όχι οι λίγοι προνομιούχοι - έχουμε δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αγαθά που προσφέρουν τα δάση. Και όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούμαστε τα αγαθά από τη δασική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τη δασοπροστασία, προοπτική που οφείλει η πολιτεία να σχεδιάσει για το πραγματικό δημόσιο συμφέρον.