Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

OI ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ




Ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα

·                     Επαναπροσδιορίζεται η υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την ενίσχυση του ρόλου του και την επανάκτηση αρμοδιοτήτων που σχετίζονται άμεσα με ζωτικές λειτουργίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

·                     Προσδιορίζεται ο χαρακτήρας του Σώματος, ως ένοπλο Σώμα το προσωπικό του οποίου υπάγεται στο Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, ενώ καθορίζεται και η συγκρότησή του από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες και ρυθμίζονται τα ζητήματα σχετικά με την εν γένει αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών.

·                     Καθορίζεται, κατ΄ αντιστοιχία του Ν.3922/2011, η φύση και το έργο του Αρχηγείου Λ.Σ., ως ανώτατης επιτελικής Υπηρεσίας και προϊστάμενης Αρχής όλων των Υπηρεσιών του Σώματος, διατηρείται δε το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων Λ.Σ. ως κύριο επιτελικό όργανο του Λ.Σ.

·                     Θεσμοθετείται η ενίσχυση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος με επιπλέον αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν, πέραν των αμιγώς αστυνομικών/επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων για την παροχή υποστήριξης στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στους τομείς της ναυτιλιακής πολιτικής, της ναυτικής εργασίας και της εκπαίδευσης των ναυτικών.