Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Ανταρσία


Στην 1η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Ανταρσία στο Αιγαίο, με τον περιφερειακό της σύμβουλο Ανδρέα Μπάλλα, καταψήφισε τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό φτώχειας και περικοπών, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί όχι στις εξαγγελίες για ανάπτυξη των νησιών αλλά ούτε στις στοιχειώδες κοινωνικές ανάγκες και προβλήματα. Βασικό στοιχείο του είναι ότι έχει συνταχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με βάση τις κατευθύνσεις του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. και των μνημονίων, και δεν υπάρχει καμία συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωσή του, στην ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοτήτων. Για την Ανταρσία στο Αιγαίο η υπερψήφιση του προϋπολογισμού συνιστά αποδοχή της βάρβαρης πολιτικής, μετατρέποντας τους περιφερειακούς συμβούλους σε συνενόχους στο διαρκές έγκλημα εναντίον του λαού μας.
Στη 2η σημερινή συνεδρίαση η Περιφερειακή Αρχή ουσιαστικά δεν απάντησε, καταρχάς, στις δύο επερωτήσεις που της είχαμε υποβάλει (για το ψηφιακό σήμα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα). Ελάχιστα τεχνικά στοιχεία μόνο για το δεύτερο θέμα από υπηρεσιακούς παράγοντες και καμία πολιτική τοποθέτηση. Με πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να ενταχθούν τα δύο αυτά θέματα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης για να συζητηθούν κανονικά.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε την εκπόνηση 5ετούς επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΒΑ, με το σκεπτικό ότι αποτελεί άσκοπη δαπάνη από την οποία μόνος ωφελημένος θα είναι το μελετητικό γραφείο που θα οριστεί ως «εξωτερικός συνεργάτης» αλλά και γιατί οι λεγόμενες «αναπτυξιακές» πολιτικές είναι έτοιμες από την Ε.Ε, έχουν αντιλαϊκή κατεύθυνση, δεν λαμβάνουν υπόψη τους πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, δεν αφορούν αναγκαίες υποδομές και επενδύσεις αλλά στοχεύουν μόνο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Στα πλαίσια της πρότασης προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2015, η Ανταρσία στο Αιγαίο προσπάθησε να αναδείξει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και δεν έχουν κανένα όφελος από τα προγράμματα αυτά της ΠΒΑ. Αντίθετα, από την υπερεκμετάλλευση της εργασίας τους και από τα προγράμματα κερδίζουν μόνο τα μεγάλα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, χωρίς να συνεισφέρουν μάλιστα ούτε ένα ευρώ σε αυτά! Επιπλέον, το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού που μας έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. και τα μεγάλα διεθνή επιχειρηματικά λόμπι δεν ευνοεί στην πραγματικότητα τις τοπικές κοινωνίες, αντίθετα υπονομεύει την ευημερία του τόπου γιατί τη στηρίζει σε γυάλινα πόδια. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε το πρόγραμμα.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο κατήγγειλε τον αντιδραστικό θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ως ένα θεσμό εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Για εμάς, ο Πολίτης και ο Δημότης, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, δεν χρειάζεται διορισμένους και πληρωμένους «συμπαραστάτες», χρειάζεται αγωνιστική υπεράσπιση και συνεπή διεκδίκηση των συμφερόντων του από όργανα που εκλέγει ο ίδιος και λογοδοτούν στον ίδιο.
Επίσης, καταγγείλαμε την υποκρισία της πλειοψηφίας, η οποία σήμερα ζητάει με ψήφισμα την διατήρηση των τριών ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών των νοσοκομείων του Β. Αιγαίου ως ΙΕΚ υπαγόμενα στο Υπουργείο Υγείας. Είναι η ίδια παράταξη που έκλεισε σε μια νύχτα τις ΕΠΑΣ όλης της χώρας, τους πιο κρίσιμους και περιζήτητους τομείς των ΕΠΑΛ, που κατάργησε 50 ειδικότητες και έστειλε σε διαθεσιμότητα και στο φάσμα της απόλυσης 2.000 εκπαιδευτικούς, που οδήγησε χιλιάδες μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση/ κατάρτιση. Καταψηφίσαμε, εννοείται, την πρόταση, αντιπαραθέτοντας τις αναγκαίες διεκδικήσεις για την αποκατάσταση των δομών που έκλεισαν και των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα, στην κατεύθυνση του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Δημόσιου Σχολείου για όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε τα τρία προτεινόμενα προγράμματα του ΚΕΚΑΠΕΛ, με το σκεπτικό ότι δεν αποτελούν προγράμματα ενίσχυσης ανέργων αλλά ενίσχυσης των επιχειρήσεων και προώθησης των αντιδραστικών ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Δεν πρόκειται για αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία αλλά για επιδόματα επιβίωσης. Για την Ανταρσία στο Αιγαίο οι εργαζόμενοι δεν είναι επαίτες, αξίζουν μια μόνιμη εργασία με δικαιώματα και μια ζωή με αξιοπρέπεια και μπορούν να την διεκδικήσουν μόνο με τους αγώνες τους.