Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑΣ : ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ



Με πρόσχημα την ενιαία τιμή σε όλους τους οικισμούς του δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη, η δημοτική αρχή προχώρησε σε υπέρογκες αυξήσεις οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από τις οποιεσδήποτε μικροβελτιώσεις.

Συγκεκριμένα η νέα τιμή για όλους είναι 1,57 ευρώ οδηγώντας σε αυξήσεις σε όλους σχεδόν τους πρώην δήμους πλην της Ομηρούπολης που τα τέλη  χάρη στους πρώην δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν  ήδη υπέρογκα! Αυξήσεις που κυμαίνονται από 20% μέχρι και 150% μέσα σε μια καπιταλιστική οικονομική κρίση που έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά.
     
Μέρα με τη μέρα η δημοτική αρχή Χίου δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο, αρνούμενη να δει την πραγματικότητα για τις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να ανεχτούν εκτός από τη φορομπηχτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και τη φορομπηχτική πολιτική του δήμου.

Προοπτικός στόχος της ΛΑ.Σ.  είναι η πλήρης κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, γιατί:
  • είναι έμμεση φορολογία, δηλαδή αντιλαϊκή
  • προωθούν την αντιδραστική λογική: «ο χρήστης πληρώνει»
  • οξύνει την ανισομετρία ανάμεσα σε πλούσιες (αστικές) και φτωχές (λαϊκές περιοχές)
  • οξύνει την κοινωνική ανισότητα. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει δε θα έχει υπηρεσίες ή θα έχει υποβαθμισμένες

Στις σημερινές συνθήκες, είμαστε αντίθετοι, σε οποιαδήποτε αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η πάλη που δίνουμε για πάγωμα ή και μείωση των τελών αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας, για την ανακούφιση των εργαζομένων, από την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αύξηση των τελών, ιδιαίτερα όταν τα εισπραττόμενα είναι αποδεδειγμένα περισσότερα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
  • Το διαχωρισμό των τελών, με ελάφρυνση των πιο λαϊκών στρωμάτων και επιβολή αυξημένων σε μεγαλοϊδιοκτησίες, όπως είναι εμπορικά κέντρα, τράπεζες, πολυτελή γραφεία, βιομηχανίες, σούπερ - μάρκετ κ.λπ.
  • Το διαχωρισμό του Δήμου σε ζώνες με κλιμάκωση σε αυτές προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων, με κριτήρια όπως, π.χ., τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.


Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε το λαό της Χίου να ξεσηκωθεί , να απαιτήσει να παρθούν πίσω αυτές οι αυξήσεις, να υπάρξουν μειώσεις κι ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά που αρπάζει τον ιδρώτα μας για να ενισχύει τράπεζες και μεγαλοκεφαλαιούχους.