Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΥΚΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Κύκλοι των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων προχωρούν σε μία πρόταση-παρέμβαση, προκειμένου οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα και απόλυτα ασφαλή για την υγεία τους φάρμακα.

Μια παρέμβαση που ως αποτέλεσμα, πέραν της προστασίας της υγείας των πολιτών, θα έχει και την έμπρακτη στήριξη ενός εκ των πιο σημαντικών πυλώνων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αυτόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας «πιέζονται» καθημερινά, όμως λύσεις υπάρχουν, αρκεί η ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει να λειτουργήσει υπέρ των Ελλήνων και των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι υπέρ της τρόικας και των ξένων συμφερόντων.
Είναι γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή σφαδάζει όχι μόνο από το clawback και το rebate αλλά και από φορολογικές επιβαρύνσεις, ζητήματα τα οποία καθιστούν πλέον σχεδόν απαγορευτική την παραγωγή και διατήρηση μονάδων στην χώρα μας. Και είναι γνωστό πλέον, όπως το έχουν εκφράσει και δημόσια οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ότι το να διατηρεί ένας Ελληνας επιχειρηματίας φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, αποτελεί προσωπικό του επίτευγμα, το οποίο εκπορεύεται από λόγους εθνικού συμφέροντος.

Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων στην εποχή μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται... άλλοθι, σε όποια "παιχνίδια", τα οποία μάλιστα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Κύκλοι των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων προτείνουν προς τα μεγάλα κόμματα, τη μοναδική εθνικής σημασίας δράση, καθώς μέσω αυτής θα διασφαλιστεί η παροχή υψηλών προδιαγραφών αντίγραφων φαρμάκων (γενόσημα), τα οποία για να κυκλοφορούν στη χώρα μας θα πρέπει να παράγονται αποκλειστικά από τις εταιρείες που έχουν ή θα έχουν μονάδες παραγωγής επί ελληνικού εδάφους.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι θα είναι ό,τι πιο δίκαιο, μια τέτοια αλλαγή στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς και μια επιχείρηση θωράκισης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας γενόσημων στην Ελλάδα, προερχόμενων από ξένες εταιρίες που δεν έχουν παραγωγικές μονάδες εντός συνόρων; Η κυκλοφορία των πρωτότυπων φαρμάκων που δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα μας είναι αυτή που διακρίνονται οι ξένες εταιρείες, οπότε τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν, αλλά ούτε και να χάσουν, από μια τέτοια ενέργεια.

Η ελληνική Πολιτεία έχει κάθε δυνατότητα να παρέμβει, να στηρίξει το ελληνικό φάρμακο και το ελληνικό (αποκλειστικά) γενόσημο φάρμακο, εξασφαλίζοντας και τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες που με μια τέτοια εξέλιξη θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Πώς; Διασφαλίζοντας με νόμο ότι και το τελευταίο γενόσημο που θα φτάνει στα φαρμακεία μας θα πρέπει είναι ελληνικής παραγωγής και με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις του ΕΟΦ.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συμπεριλάβει και μία ειδική ρήτρα, ώστε οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαθέσουν γενόσημα στην Ελλάδα, να υποχρεώνονται συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας φασόν την παραγωγή τους στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες; 


newsit.gr